Hamzaçebi: Teklif, komisyona iade edilmeli

Hamzaçebi: Teklif, komisyona iade edilmeli

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4+4+4 teklifinin Genel Kurul'a gelmeden gayriresmi bir komisyonda görüşülebileceği önerisine, "Komisyon raporu basılsın, Genel Kurul'a gelsin sonra da partiler otursun bir uzlaşma arayalım, bunun kabulü mümkün değil. Görüşmeler yenilenmek zorundadır. Uzlaşma ayrıca aranabilir.Başka hiçbir seçenek yoktur Sayın Meclis Başkanı'nın önünde. Bu görüşmeler 7'nci maddeden itibaren yenilenmek zorundadır" dedi.

14.03.2012 12:53

ANKARA -CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4+4+4 teklifinin Genel Kurul'a gelmeden gayriresmi bir komisyonda görüşülebileceği önerisine, "Komisyon raporu basılsın, Genel Kurul'a gelsin, sonra da partiler otursun bir uzlaşma arayalım, bunun kabulü mümkün değil. Görüşmeler yenilenmek zorundadır. Uzlaşma ayrıca aranabilir. Başka hiçbir seçenek yoktur Sayın Meclis Başkanı'nın önünde. Bu görüşmeler 7'nci maddeden itibaren yenilenmek zorundadır" dedi.
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında oldukça gergin bir üslup kullandığını belirterek, şöyle dedi:
"Sayın Başbakan'ın gerginlikten, kavgadan, gerilimden beslenen bir siyasi üslubu var. Bizim bu üslupla yarışmak, bu üslupla Sayın Başbakan'a cevap vermek gibi bir niyetimiz kesinlikle yok. Bu üslubu Sayın Başbakan'a bırakıyoruz. Hayırlı olsun, bu üslubu seviyor, devam etsin ama bizim o üslupla yarışmak gibi bir düşüncemiz yok."

-"BAŞARISIZLIKLARINI TARİHTEN BAZI OLAYLARLA ÖRTMEYE ÇALIŞAN BAŞBAKAN VAR"-

Başbakan'ın "popülizm" yaptığını savunan Hamzaçebi, "Sanki 10 yıldır iktidarda olan AKP değil. Sıkıştığı yerde 1930'lu, 40'lı yıllara giderek tarihten bazı olayları gerçek bağlamından kopararak, saptırarak bugüne uyarlamaya çalışan ve bugünkü başarısızlıklarını tarihten bazı olaylarla örtmeye çalışan Sayın Başbakan var" dedi.
Başbakan'a çağrıda bulunan Hamzaçebi, "Bırak 1930'lu, 40'lı yılları, siz İstanbul'da yangında ölen 11 işçinin hesabını verin. Bunun hesabını veremeyen Başbakan bugün demokrasi havariliğine soyunmuş durumdadır" dedi.
Başbakan'ın gündemi değiştirmeye çalıştığını savunan Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'ı bugüne çağırıyorum. İstanbul'da yangında ölen 11 işçinin hesabını vermek zorundasınız" diye konuştu.

-4+4+4 TEKLİFİ-

Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen 4+4+4 teklifi görüşmelerini hatırlatan Hamzaçebi, "Komisyon Başkanı elinde bir plastik bant aparatıyla orada yaşanan demokrasi ayıplarını örtmek için dolaşıyor. Onun arkasına sığınıyor, bir plastik bant aparatının arkasına saklanarak oradaki hukuk dışı uygulamalarını örtmeye, saklamaya çalışıyor" diye konuştu.
Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nun Pazar günü yapılan görüşmesinin "hukuksuz" olduğunu savunan Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'nın tutumunu da eleştirerek, "Bu hukuksuzluğunu bir bant aparatının arkasına saklanarak kamuoyunun gözünden gizleyemez" dedi.

-"HİÇBİR CİSİM FIRLATMADIM"-

Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nun kavgalı oturumunda yaşananları hatırlatan Hamzaçebi, şöyle dedi:
"Başkan'ın yanına gitmeye çalıştım. Ama Sayın Başkan'ın önü etten bir duvarla çevrilmişti. Aralarından birinin koruma olduğunu düşündüm, tanımıyordum. Kendimi ifade etmek için o duvarı yararak Sayın Başkan'a ulaşmaya çalıştım. Sayın Başkan bana kulak vermedi. O barikatın uç tarafında da AKP'nin bir grup başkanvekili kravatsız bir şekilde duruyor ve o işgal harekatını yönetiyordu. O barikatı yarıp Başkan'a ulaşmaya çalıştığımda oradaki duvarın içinde bulunan ve koruma zannettiğim kişi bana engel oldu, ben milletvekiliyim dedim. Bana hoş olmayan cümleler sarf etti, beni itelemeye çalıştı. Başkan'ın beni fark etmesini sağlamak için bir plastik bant aparatını Başkan'ın önüne, masaya attım. Başkan'ı hedef alarak Başkan'ın bir yerine isabet etsin düşüncesiyle hiçbir cisim fırlatmadım. Komisyon başkanı o güne kadar demokrat bir tavır sergiliyordu. Ancak erdemler, iyi sıfatlar kolay hakedilmez. O güne kadar sınanmamış bir demokratlık vardı. Onun demokratlığı Pazar günü sınandı ve bu sınavda sınıfta kaldı."
"Sayın Başkan CHP?nin tezgahını önledik diyor. Gerçekte ise Sayın Başkan ve onun mensubu olduğu parti, Sayın Başbakan o gün komisyonda demokrasiye tezgah kurdular" diyen Hamzaçebi, "Bu tezgahın baş mimarı Sayın Başbakan'dır" dedi.

-MECLİS BAŞKANI TEKLİFİ KOMİSYONA İADE ETMELİ-

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten, 4+4+4 teklifini Meclis Milli Eğitim Komisyonu'na iade etmesini isteyen Hamzaçebi, şu çağrıyı yaptı:
"Milli Eğitim Komisyonu'nda Pazar günü yapılan görüşmeler hukuksuzdur, İçtüzüğe aykırıdır. Meclis Başkanı teklifin 7. maddesinden itibaren yapılan görüşmelerin İçtüzüğe ve Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yenilenmesi için teklifi TBMM Milli Eğitim Komisyonu'na iade etmek zorundadır, başka seçeneği yoktur. Tutanakları aldık, ses kayıtlarını dinleyeceğiz şimdi."

-SORULAR-

Hamzaçebi, basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Teklifin bir uzlaşma komisyonunda ele alınabileceğine yönelik görüşler var, ne diyorsunuz?" sorusuna Hamzaçebi, şu yanıtı verdi:
"Biz 7. maddeden itibaren yapılan görüşmelerin hukuksuz olduğunu söylüyoruz. Bu görüşmeler yenilenmek zorundadır. Komisyon raporu basılsın, Genel Kurul'a gelsin sonra da partiler otursun bir uzlaşma arayalım, bunun kabulü mümkün değil. Görüşmeler yenilenmek zorundadır. Uzlaşma ayrıca aranabilir. Komisyona iade edilir, tartışılır, görüşülür tabii ki ortak bir noktayı bulabilirsek bundan mutlu oluruz."

-"SAYIN BAŞKAN BANA BİR ÖNERİDE BULUNMADI"-

"Sayın Meclis Başkanı ile görüştünüz, Başkan'ın önerisi nedir?" sorusuna Hamzaçebi, "Sayın Başkan bana bir öneride bulunmadı" yanıtını verdi.
"Teklif komisyonda yeniden görüşülmeli diyorsunuz, komisyon görüşmeleri nasıl olmalı, kapalı olmalı mı?" sorusuna Hamzaçebi, "Kapalı oturum mümkün değil. Kapalı oturum çok gizli konularda yapılır" dedi.
CHP'nin 4+4+4 teklifi konusunda yaptığı ankete ilişkin bir soruya ise Hamzaçebi, "Bizim anketimizde bizim iddialarımızı doğrulayan veriler çıkmıştır" yanıtını verdi.
Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Bu teklif komisyona iade edilmek zorundadır. Başka hiçbir seçenek yoktur Sayın Meclis Başkanı'nın önünde. Başka hiçbir şey yapılamaz. Bu görüşmeler 7'nci maddeden itibaren yenilenmek zorundadır."
Akif Hamzaçebi ayrıca, bazı ifadelerin tutanaklara yansımamış olabileceğini, bu nedenle komisyon görüşmelerinin ses kayıtlarını da dinleyeceklerini belirtti. Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e çağrıda bulunarak, komisyon görüşmeleri Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu iddia ettiği teklifi iade etmesini istedi.
Teklifin, bir uzlaşma komisyonu kurularak yeniden değerlendirilebileceği yönünde haberlerin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, bunu kabul edemeyeceklerini, teklifin komisyona iade edilerek görüşmelerinin yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Akif Hamzaçebi, ''Komisyon görüşmeleri yenilenmezse uzlaşmanın adı bile söylenemez'' dedi.
Komisyondaki konuşma sürelerine ilişkin bir soru üzerine Hamzaçebi, 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili 11 maddelik yasanın görüşmelerinin 93 saat sürdüğünü, komisyon üyesi olmayan 113 milletvekilinin de görüş bildirdiğini söyledi. Şimdi görüşülen Teklifin ise 26 madde ve Pazar gününe kadar olan görüşme saati toplamının 91 saat olduğunu ifade eden Hamzaçebi 1997 yılındaki ölçüyü esas alırsak bu teklifin görüşme saatinin 219 saat olması gerektiğini ilave etti.
Hamzaçebi, ''Bugün AKP'nin yönetim kadrosunda olanlar o gün Refah Partisi'nin milletvekiliydi ve komisyondaki konuşmaları kendileri yapmıştı. Bu, AKP'nin halk desteği arttıkça, oy oranı arttıkça giderek daha otoriter olacağını gösteriyor. Otoriter kelimesi de artık AKP'yi tanımlamaya yetmiyor, AKP diktatörlüğe doğru gitmektedir'' dedi.