Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklif -CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM Danışma Kurulu toplantılarına katılmayacağını bildirdi -CHP, Danışma Kurulu'nda grup başkanvekilleri yerine milletvekili düzeyinde temsil edilecek Hamzaçebi: -''Çiçek, güvenilirliğini, itibarını kaybetmiştir'' 23.03.2012 Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başkanlığını da Çiçek'in yaptığının hatırlatılarak, komisyona yönelik CHP'nin tavrının sorulmasına karşılık Hamzaçebi, ''Biz yeni anayasa derken CHP olarak cumhuriyetin değerlerine, kazanımlarına saygılı, bireyin özgürlük alanını genişleten, bu özgürlüklere müdahale edebilecek en büyük güç olan devletin gücünü sınırlayan ve kuvvetler ayrılığını gerçekten bütün kurumlarıyla bütün ayrıntılarıyla şekillendirmiş bir anayasa istiyoruz. Bizim anayasa arzumuz budur, anayasa çerçevemiz budur. AKP'nin böyle bir anayasa isteyip istemediğini bu sürecin sonunda göreceğiz. AKP'nin böyle bir anayasa istediği kanaatinde değiliz. Sayın Meclis Başkanı milli eğitimle ilgili bu süreçte kendini AKP politikalarının paralelinde konumlandırmıştır. O süreçte anayasa maddelerine geçildiği zaman AKP'nin ve Meclis Başkanının tutumunu bütün milletimiz görsün arzuluyoruz. Onların özgürlükçü anayasa gündemi yoktur. Milli Eğitim Komisyonu'nda böyle tutum sergileyen AKP'nin, anayasada özgürlüklerin genişletilmesi konusunda bir tutumu olacağı kanaatinde değiliz. Ancak o sürecin kendi şartlarında yürümesini, buradan ortaya çıkan sonuçların bütün milletimiz tarafından görülmesini istiyoruz. Bizim anayasal çerçevemiz budur. Bu çerçeveye herkes gelirse sorun yok. Ama AKP böyle bir izlenim vermemiştir bugüne kadar. Sayın Meclis Başkanı da AKP yanlısı tutumuyla bu süreci olumlu şekilde yönetemeyeceğinin mesajlarını vermiştir'' diye konuştu. -''Başvuru dilekçemizde ortaya koyacağız''- Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm seçip zaten karar verin. Biz mağazasında geldi ve sevdim aldım. hemen kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen birkaç dakika beklemek zorunda.
TBMM (A.A) - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP açısından ''güvenirliğini, itibarını kaybettiğini'' ileri sürerek, Çiçek'in başkanlık ettiği TBMM Danışma Kurulu toplantılarına katılmayacağını bildirdi. CHP, Danışma Kurulu'nda grup başkanvekili yerine milletvekili düzeyinde temsil edilecek.
Hamzaçebi, eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifiyle ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı'nın, AKP'nin 10 yıllık tarihinde görülmemiş şekilde ''militanca'' tavır sergilediğini savunan Hamzaçebi, Avcı'nın, talepte bulunan CHP'li milletvekillerine komisyonda söz vermediğini belirtti. Hamzaçebi, AKP'nin komisyon ve Genel Kurul çalışmalarında, bu kadar antidemokratik, hukuksuz bir tutumu görmediklerini söyledi.
Hamzaçebi, teklifin görüşmelerinin 7. maddeden itibaren yenilenmesi için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten talepte bulunduklarını anımsatarak, İçtüzüğün 29. maddesine göre, komisyonlarda milletvekillerinin istemlerinin, sıra gözetilerek karşılandığını kaydetti. Hamzaçebi, Çiçek'ten bu madde çerçevesinde talepte bulunduklarını belirterek, Çiçek'in, söylediği gibi binlerce sayfa tutanağı okumasına gerek olmadığını, 11 Mart tarihindeki son oturum tutanaklarının okumasının yeterli olduğunu ileri sürdü.
Çiçek'in, taleplerini içeren yazıyı Avcı'ya göndererek, incelenmesi, gereğinin yapılmasını istediğini ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yani hukuksuzluğun mimarı Komisyon Başkanı'ndan bizim yazılarımızın değerlendirilmesini istemiştir; kurda kuzuyu emanet etmiştir. Biz Meclis Başkanı'nı göreve davet ediyoruz, İçtüzüğün 29. maddesine aykırı olan bu tutumu, Komisyon Başkanı'nı şikayet ediyoruz. O da şikayetimizi, hukuksuzluğun mimarı Komisyon Başkanı'na havale ediyor. Komisyon Başkanı'ndan ilk günkü tutumundan farklı bir tutum beklemiyoruz. Meclis Başkanı'ndan, akil adam konumunda olmasını istedik. Sayın Meclis Başkanı, bugün itibariyle akil adam konumunda olmayacağını, aciz adam konumunda olacağını kamuoyuna ilan etmiştir.
Hem Komisyon Başkanı hem Meclis Başkanı, demokrat sıfatıyla anılan kişilerdi. Ancak bu demokratlıklar, sınanmamış demokratlıklardı. Meclis Başkanı da bugün itibariyle sınandı. Sanal demokrat oldukları ortaya çıktı. Hem Komisyon Başkanı hem Çiçek sanal demokrattır. Sayın Meclis Başkanı, AKP'nin sıkıştığı anda imdadına koşan, arabanın yürümesini sağlayan bir stepne konumundadır. Sayın Çiçek, kendisini tartışmaya açmıştır. CHP açısından Sayın Çiçek, güvenilirliğini, itibarını kaybetmiştir.''
-''Değmez''-
Hamzaçebi, Çiçek'in, ''Hamzaçebi, bana bu bant aparatını attı'' diyen Avcı'ya geçmiş olsun demesine rağmen yerlerde tekmelenen CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'a ''geçmiş olsun'' cümlesini esirgediğini söyledi. Hamzaçebi, ''Sayın Çicek, CHP'li bir milletvekiline, 'Başbakan kızar' diye geçmiş olsun bile demeye cesaret edemeyen bir kişidir. Sayın Çiçek'i, milletimize havale ediyorum. Bir dönem daha Meclis Başkanı olabilmek uğruna bunlar yapılmıştır. Değmez'' görüşünü savundu.
Avcı'nın, TBMM Başkanı'na yazdığı yazıda, ''gerçeğe aykırı beyanlarda'' bulunduğunu ileri süren Hamzaçebi, Çiçek'in de bu yazıyı CHP grubuna göndermekten kaçınmadığını belirtti. Avcı'nın, ''Komisyonda sükunet sağlanarak toplantılara devam edildi'', ''Söz isteyen bütün milletvekillerine söz hakkı verildi'' diye yazarak, doğruyu söylemediğini iddia etti.
Hamzaçebi, Çiçek'in, ''İçtüzüğe bakarım. Orada açıklayıcı hüküm yoksa, eski uygulamalara bakarım'' dediğini belirterek, şunları kaydetti:
''Eski uygulamalara bakıldığında, Meclis başkanının, benzer nitelikteki konularda 4 kez tasarı ve teklifi komisyona iade ettiği görülüyor. Meclis Başkanı, 'Onlar 35. maddeye göre iade edildi, 29. maddeye göre iade edilen herhangi birşey yok' demek istiyor. Sayın Çiçek, 35. maddeye göre ilk kez iade eden Sayın Meclis Başkanı Bülent Arıç, bu uygulamayı yaparken, eskiden ne oldu diye mi baktı, sizin böyle bir inisiyatifiniz, duruşunuz, uygulamanız yok mu- Eski uygulamalara bakarak, hareket planınızı ona göre mi tayin edersiniz-''
CHP'nin 27 Mart'taki grup toplantısını, milletle birlikte Tandoğan Meydanı'nda yapacaklarını belirten Hamzaçebi, kanun teklifine karşı çıkan bütün anne, babaları Tandoğan'a çağırdı.
-CHP'yi Danışma Kurulu'nda milletvekilleri temsil edecek-
Hamzaçebi, CHP'nin Genel Kurul'daki tavrının ne olacağına yönelik soruya, ''Çiçek, Genel Kurula gönderilmesine ilişkin açıklamasında bile konuyu net ortaya koymuyor. Adeta bu itilaf Genel Kurulda tartışılacakmış gibi bir izlenim veriyor. Sayın Çiçek, bu yanıltıcı mesajı vermekten bile kaçınmıyor. Diyemiyor ki 'AKP'nin tutumunu uygun buldum, Genel Kurula gönderdim.' İçtüzüğün bize verdiği hakları kullanarak, demokratik bir mücadele yürüteceğiz. Konu milletindir'' karşılığını verdi.
CHP'nin Meclis Başkanı Çiçek'e yönelik nasıl bir tavır geliştireceğinin sorulması üzerine Hamzaçebi, bunun, zaman içinde görüleceğini kaydetti. CHP'nin pazartesi günü yapılacak MYK toplantısında, CHP'nin Çiçek'e yönelik tutumunun konuşulacağını, netleşeceğini vurgulayan Hamzaçebi, güvenirliği kalmamış Meclis Başkanı'nın, TBMM'yi sağlıklı şekilde yönetmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Hamzaçebi, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, Çiçek'in teklifi iade etmemesi halinde hiçbir Danışma Kurulu toplantısına katılmayacağına yönelik sözlerinin hatırlatılarak, CHP'nin böyle bir tavrı olup olmayacağının sorulması üzerine, ''Sayın Çiçek'in dünkü açıklamaları nedeniyle Danışma Kurulu toplantısına katılmadım, bir milletvekilimizi gönderdim'' dedi.
''Bundan sonra böyle devam edecek mi-'' sorusunu Hamzaçebi, ''Edecektir'' diye yanıtladı.
Böylece CHP, Danışma Kurulu toplantılarında grup başkanvekili düzeyinde değil, milletvekili düzeyinde temsil edilecek.
Hamzaçebi, teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine taşıyıp taşımayacağına yönelik soruyu, '' İçtüzüğe aykırılık açısından, Anayasa'ya şekil yönünden aykırılık sabittir. Onun dışında, diğer yönleriyle konu hukukçularımız tarafından değerlendirilir, gerekli başvuru bu çerçevede mahkeme yapılır. Bize söz hakkı tanınmamış olması nedeniyle İçtüzüğün 29 ve Anayasa'nın 87. maddesine açık bir aykırılık vardır. Bu çerçevede bunu başvuru dilekçemizde ortaya koyacağız'' diye yanıtladı.
Yeni terörle mücadele stratejisi şeklinde basına yansıyan haberlerin sorulmasına karşılık Hamzaçebi, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki açıklamalarına güvenmediğini, yıllarca milletten saklanarak gizli şekilde Oslo'da terör örgütüyle müzakere yürüttüğünü, seçim nedeniyle bu politikadan vazgeçtiğini'' savundu. Hamzaçebi, bunun bir seçim sürecine ilişkin planlama olduğunun anlaşıldığını, MİT'in, iç politikaya alet edildiğini ileri sürerek, ''Biz bir daha PKK ile görüşmeyeceğiz'' açıklamasını, ihtiyatla karşıladığını, Hükümet'in, her an PKK ile yeni bir müzakerenin kapısını açabileceğini kaydetti.
(MLT-KUD)