İddialar araştırılmalı

Şile'de batan gemi CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: ''Burada da kurtarma faaliyetinde yeterince organize olunmadığı şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor''
09.12.2012

İSTANBUL - CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, 6 gün önce Şile açıklarında batan ''Volgo-Balt 199'' adlı yük gemisinin 7 mürettebatı ile bir balıkçı ve bir bot personelinin arama çalışmalarının yürütüldüğü bölgede incelemelerde bulundu.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, ?Çalışmalarda bugün 6. gününe girdik. Bir balıkçımız Mümin Akgün ve kıyı emniyetinden Mehmet Genç isimli vatandaşlarımız kayıptır. Kendilerine ve cesetlerine herhangi bir şekilde ulaşılabilmiş değildir. Yetkililerden bilgi aldık, ailelilerden ve balıkçı arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Ortada hiç kimsenin içine sinmeyen bir tablo var. Rus bandıralı bir yük gemisinin batması nedeniyle o gemiden de 7 mürettebat kayıp. Sonuçta kurtarma amacıyla denize açılan kıyı emniyeti bir şekilde batmış 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca 7 Rus vatandaşı da kayıp, bunların sonucunda ortaya konulan kurtarma faaliyeti vatandaşlarımızın ölenlerin kayıpları ailelerinin hiçbirisinin içine sinmiyor.

Birçok soru işareti var. Öyle bir havada kurtarma faaliyeti açısından o teknenin denize açılmasının yanlış olduğu şeklinde bir kanaat ifade ediliyor. Yine kurtarma faaliyetine yönelik olarak var olan sistemin son derece yetersiz olduğu ortaya konuluyor. Depremde sınıfta kalıyoruz. Van'da bir deprem oldu. O depremde ciddi bir organizasyon olmaması nedeniyle birçok insanımız hayatını kaybetti. Helikopter kazası oluyor. Kurtarma faaliyetinde yetersiz kalıyoruz. Sel felaketlerinde de yetersiz kalıyoruz. Şile'de böyle acılı bir olay yaşandı. Burada da kurtarma faaliyetinde yeterince organize olunmadığı şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor. Bunu günlük siyasi tartışmalara konu etmeden, Türkiye'nin ciddi bir şekilde ele almasında ve bu yaraya parmak basılmasında yarar vardır. Ölen öldüğüyle kalmamalı.''

Devlet yetkililerinin ölüme ''kader'' gözüyle baktığını ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın Şile'ye gelmediğini söyleyen Hamzaçebi, ''Bugün 6'ncı gününe girmiş bulunuyoruz. Ulaştırma Bakanı böyle acılı bir günde buraya gelmeyecek de ne zaman gelecek-'' diye konuştu.

Hamzaçebi, ''Kıyı Emniyeti personelinin denize çıkmak istemediği'' yönündeki iddialara ilişkin bir soruyu, şöyle yanıtladı: ''Bu iddiayı aileler, balıkçılar ve onların yakınları ortaya koyuyor. Burada görevli olan kurtarma ekibi böyle bir havada kurtarma çalışmalarının çok riskli olacağını söyleyerek, kötü havada çalışmalara girilmesiyle kendi hayatlarının tehlikeye girdiği endişesiyle faaliyetlere katılmıyor. Bize ifade edilen husus bu. Onun üzerine ikinci ekip görevlendiriliyor. Burada yapılması gereken bir bilirkişi incelemesidir. Üniversitelerin ilgili fakültelerinin uzman personelinden oluşan bir ekibin bu işi incelemesidir. Sonucunda bütün kamuoyunu tatmin edecek bir raporun ortaya konulmasıdır. Varsa sorumlular hakkında işlem yapılmalıdır. Biz sorumlu aramıyoruz. Ortada bir ihmal var ise bu ihtimal ortaya konmalı ve Türkiye bir daha böyle bir olay yaşamamalıdır.''

-''Kimse geçmiş olsun demedi''-

Akif Hamzaçebi, açıklamaların ardından, kayıp Mehmet Genç'in babası Osman Genç'in yanına gelerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aradı. Kılıçdaroğlu da Osman Genç'e ''geçmiş olsun'' dileklerini iletti.
Osman Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 gündür oğlu için beklediklerini ifade ederek, ''Arama kurtarma çalışmalarına bir şey demiyoruz ama memurların sanki hiç kıymeti yok. 6 gündür bizi arayıp da kimse geçmiş olsun demedi. Böyle bir beklentimiz yok ama oğlumuzun öldüğüne üzülmüyoruz. Bu takdiri ilahi. Fakat yine de hatırlanmak isterdik'' şeklinde konuştu.
Öte yandan, CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi bir dalgıcın isteği üzerine denizin dibini gösteren bir cihazı da İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın?ı arayarak talepte bulunduğu da belirtildi.

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm atanmış zaten karar verin. Biz alışveriş merkezi geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen üç gün beklemek zorunda.