Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla, Sayıştay Denetim raporlarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin önünde hukuki bir engel kalmamıştır

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: -''Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla, Sayıştay Denetim raporlarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin önünde hukuki bir engel kalmamıştır''
-''(CHP'li Güler'in 'Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz' sözleri) Demokrasilerde insanların kökenine göre herhangi bir ayrım yapılmaz, bütün insanlar eşittir''
24.01.2013
TBMM - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla, Sayıştay Denetim raporlarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin önünde hukuki bir engel kalmadığını söyledi.
Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, Sayıştay'ın, kendi kanununda yapılan değişikliği gerekçe göstererek, 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi işlemlerine ilişkin 132 kurum hakkındaki hazırladığı denetim raporlarını TBMM Başkanlığı'na göndermediğini belirtti.
Sayıştay'ın, raporların TBMM Başkanlığı'na gönderilmemesine gerekçe yaptığı yasa hükümlerini, Anayasa Mahkemesi'nin 27 Aralık 2012'de aldığı bir kararla iptal ettiğini anımsatan Hamzaçebi, bu kararla birlikte raporların TBMM'ye gönderilmesi sürecinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
Hamzaçebi, ''Denetim raporlarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin önünde hukuki bir engel kalmamıştır. Sayıştay, bu konuda TBMM'nin yerine geçerek bir değerlendirme yapamaz. Sayıştay'a düşen görev, Anayasa Mahkemesi kararına uygun hareket ederek raporları TBMM'ye göndermektir'' dedi.

-TBMM Başkanı ile görüşecek

TBMM Başkanlığına bu konuda bir başvuruda bulunduğunu ifade eden Hamzaçebi, "TBMM Başkanı'na bugün bu amaçla bir yazı yazıp kendisine intikal ettirdim. Sayıştay'ın 132 adet raporunun TBMM'ye intikal ettirilmesi için gerekli işlemin yapılmasını TBMM Başkanlığından talep ettim. Saat 17.00'de de Meclis Başkanımız Sayın Cemil Çiçek ile bu konuda randevum var" dedi.

-Esad ve muhaliflere çağrı-

Suriye'nin geleceğine, Suriye halkının kendisi karar vermesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, ''Esad ve muhaliflerine daha önce yaptığımız çağrıyı yineliyoruz; şiddete, çatışmalara, savaşa son verin'' diye konuştu. Hamzaçebi, şunları söyledi:
''Suriye'de iç savaş, dram yaşanmaktadır. On binlerce insan hayatını kaybetmiştir, Yüz binlerce insan yerlerinden, yurtlarından olmuştur. Türkiye'ye göç eden insanların hayatı tam bir dramdır. Suriye'nin özgürlükçü ve demokratik bir yönetim anlayışına ihtiyacı vardır. Hem öteden beri Suriye'nin kuzeyindeki bölgede yaşayan halk hem de iç savaş nedeniyle ülkenin güneyinden Humus'tan Halep'ten buraya göç etmiş insanlarla birlikte burada yaklaşık 2.5 milyonluk nüfus yaşama ilişkin asgari ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumdadır. Bu bölgede yaşayan halkı temsilen 7 sivil toplum örgütü, siyasi parti veya inisiyatifin temsilcileri bu hafta CHP Grubunu ziyaret ettiler. Ben kendileriyle görüştüm. Bu grubun insani bir talebi var. Nusaybin Kapısı insani ihtiyaçların karşılanması amacıyla açılsın. CHP Grubu olarak bu talebe destek veriyoruz ve bu konuda Sayın Dışişleri Bakanı'nı ve hükümeti göreve davet ediyoruz. Bu insanlar Esad ya da onun muhaliflerini desteklemek gibi bir zorunlulukla karşı karşıya bırakılmamalıdır. Bu insanlar böyle bir tercihte bulunmak istemiyor, yaşamlarını sürdürmek istiyor. Türkiye olarak destek verilmeli.''

- Sorular-

Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in, ana dilde savunmaya imkan tanıyan tasarının görüşmeleri sırasındaki sözleriyle ilgili bir soru üzerine, ''Bu tasarıyla ilgili görüşlerimizi açıkladık. Bizim için grubu temsilen yapılan açıklama önemlidir. İnsanlar kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dilde savunmalarını yapabilirler. Genel Kurul'da bir tasarının görüşmeleri sırasında bir çok görüş ortaya konulabilir, tartışılabilir. Bunlar daha iyiyi, doğruyu bulabilmek için yapılır. Orası demokrasinin olduğu bir yerdir. Grup adına ifade edilen görüşlerin dışındaki milletvekilleri kişisel görüşlerini açıklayabilirler'' diye konuştu.
Güler'in ''Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz'' sözlerinin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, ''Demokrasilerde insanların kökenine göre herhangi bir ayrım yapılmaz, bütün insanlar eşittir. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün vatandaşlarımız eşit haklara sahiptir'' karşılığını verdi.

"Muharrem İnce'nin Başbakan'a suikast girişimi olup olmadığına ilişkin önergesine İçişleri Bakanı yanıt verdi, Abdullah Gül ile Başbakan'a 7 kere suikast girişiminde bulunulmak istendiğini fakat bunun önlendiğini açıkladı, ne diyorsunuz?" sorusuna Hamzaçebi, "Daha önce de bu tip haberler başka kişiler hakkında Başbakan yardımcıları ve bakanlar hakkında da basında yer aldı, kovuşturmalar yapıldı, bunların hiçbiri henüz açıklanmış değil. Resmi bir açıklama yapılmadığı bir rapora konu olmadığı bir soruşturmaya konu olup bir yargılamaya konu olmadığı sürece ihtiyatla karşılıyorum" yanıtını verdi.

"Donanma Komutanının istifa ettiği haberler var, ne diyorsunuz?" sorusuna da Hamzaçebi, "İstifa haberi yeni bir haber, gerekçeleri açıklanmış değil. Eğer gerekçeler net bir şekilde açıklanırsa o konuda yorum yapma imkanına sahip olurum. Şu anda yorum yapmayı erken buluyorum ve yanıltıcı sonuçlara yol açması bakımından da doğru bulmuyorum" dedi.

Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen üç gün beklemek zorunda.