Başbakan'ın Komisyona Çalışma Zamanı Biçmesini Doğru Bulmuyorum

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili sözlerini eleştirerek, "Komisyona çalışma zamanı biçmesini doğru bulmuyorum. Komisyon makul süreyi kendisi takdir edecektir. Bu yaklaşım Anayasa'ya uygun değildir" dedi .

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, Anayasa'nın kurucu meclisler tarafından yapılabileceğini ve bir siyasi partinin anayasa paketi teklifini getirmesinin mümkün olamayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Anayasayı parlamentolar, kurucu meclisler yapar, partiler yapamaz. Bu sadece Türk hukukunda değil, evrensel hukukta da geçerlidir. Komisyon bazı çalışma ilkeleri belirlemiştir. Oybirliğiyle karar alınması bunlardan biridir. Bu irade, kurucu meclise yaklaşma iradesidir. Başbakan'ın bu sözleri, 'benim aklımda başkanlık sistemi var ve bu sistem Uzlaşma Komisyonu'ndan çıkmayacak' düşüncesidir. Bu düşüncenin gerçekleşme şansı yok."

3. yargı paketiyle birlikte adli kontrole ilişkin düzenlemenin yapıldığını ancak bu düzenlemenin yargı tarafından uygulanmadığını belirten Hamzaçebi, "Yasama iradesiyle yargı iradesi çakışmamıştır. Kişinin sadece kaçma ihtimali ve delillerin karartılması durumunda tutukluluk halinin devam etmesi ilkesi uygulanmamaktadır. Yargıçlar takdir yetkilerini kullanmamaktadırlar. Örneğin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da değil, adli mahkemelerde yargılanması Anayasa'ya aykırıdır. Yargı görevini yapmıyorsa, görev yasama organına düşer. Hükümete önerimiz uygulanmayan hükümler ya da yargının yanlış yorumladığını düşündüğümüz hükümler ne ise uygun şekle dönüştürelim, yargının önünü açalım" dedi.

İstanbul'un Samatya semtinde Ermeni vatandaşlara yönelik şiddet olayları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Hamzaçebi şunları söyledi:

"Aralık'tan bugüne 4 vatandaşımız şiddete maruz kalmış, 1'i hayatını kaybetmiştir. Orada yaşayan Ermeni vatandaşlarının 'Ermeni olduğumuz için mi saldırıya uğruyoruz' şüphesi giderilmeli ve olayın faillerini bulmaya yönelik çalışmalar sonuçlandırılmalıdır. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin asli üyesidir. Irkçı yaklaşımları reddediyoruz. Demokrasiyi içselleştirmeli kurumsallaştırmalıyız."

Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Hamzaçebi, "Tutuksuz yargılanma ile ilgili CHP'nin somut bir önerisi var mı?" sorusuna, şu sözlerle cevap verdi:

"2010'da yapılan Anayasa değişikliği ile kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanı'nın Yüce Divan'da yargılanmaları hükmü kabul edildi. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin de görüşü, İlker Başbuğ'un yargılanması adliye mahkemelerinde yapılacağı yönünde. Değişiklik hükmü açık hale getirilmeli. Tutuksuz yargılanma konusunda tüm partilerin uzlaştığı çözüm vardı. Farklı çözümler de önerilebilir. Balyoz'da yargılanan komutanların önemli bir kısmının hukuksuz tutuklamaları devam ediyor. Hiç kimse masumiyetini ispatlamak zorunda değildir. Masumiyet karinesi ilkesi korunarak ve evrensel hukuk ilkelerini zedelemeden gereken düzenlemeler yapılabilir. Bu konuda tüm partilerle beraber çalışmayı öneriyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, komutanların tutukluluklarının devam etmesine ilişkin eleştirilerine de değerlendiren Hamzaçebi, "Başbakan'ın bu aşamaya gelmiş olması olumlu bir gelişmedir. Biz söylediğimizde yargıya müdahale diyordu. Ve bizi, hem kendisi hem de Bakanlar şiddetle eleştiriyorlardı. Söylediklerimizin doğruluğu çıkmıştır" dedi.

Basın toplantısının videosunu izlemek için TIKLAYINIZ...

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm kullanımı zaten karar verin. Biz alışveriş merkezi geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.