Sayıştay teklifi, Hükümet'in yolsuzluklarının üstünü örtmeye yönelik bir tekliftir

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti milletvekillerince verilen Sayıştay Kanunu'nda değişiklik yapan teklifi, ?AKP, bir darbeyi gerçekleştirmek üzeredir. Hükümet'in yolsuzluklarının üstünü örtmeye yönelik bir tekliftir? diye değerlendirdi.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz ve arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan Sayıştay Kanunu'nda değişiklik yapan teklifi eleştirdi.
Sayıştay'ın tarafsızlığını ve bağımsızlığını yok eden bir kanun teklifinin TBMM'ye sunulduğunu savunan Hamzaçebi, teklifin, Sayıştay'ı yeniden dizayn etme ve Hükümet'e bağlama yönünde düzenlemeler içerdiğini söyledi.

Hamzaçebi, 1862'de Sultan Abdülmecit zamanında padişah fermanıyla kurulan, o tarihten bu yana padişahlık, Cumhuriyet ve darbe dönemlerindeki kamu harcamalarını denetlemekle görevi olan, bu görevini yasalara uygun şekilde eksiksiz yerine getiren Sayıştay'ın görevlerinin budandığını ifade etti.

Hamzaçebi, Sayıştayların tarihinin, bütçe hakkının tarihi; bütçe hakkının tarihinin ise insan hak ve özgürlüklerinin tarihi olduğunu belirtti. Hamzaçebi, yasa teklifinin, Sayıştay'ın insan hak ve özgürlükleriyle, bütçe hakkıyla iç içe geçen yetkilerini ortadan kaldırdığını öne sürerek, bu teklifle Hükümet'in, denetim istemediğini açık şekilde beyan ettiğini savundu.

Yasa teklifini, ?kamu mali yönetimine karşı gerçekleştirilmiş bir darbe? diye değerlendiren Hamzaçebi, ?Kamu mali yönetimi, kamu harcamalarının denetim sonuçlarının, vatandaşla paylaşılması gibi demokrasinin gereğinin, ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenleme var? diye konuştu.

Bütün demokrasilerde, bütçe hakkının milletin olduğuna işaret eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Yasama organı, millete ait olan bütçe hakkının, halk adına temsil edildiği, kullanıldığı yerdir. Yasama organına, TBMM'ye ait olan bu bütçe hakkı yetkisi, sadece bütçelerin yapılmasını; kamu harcamaların yapılması konusunda hükümete yetki verilmesini; vergilerin toplanması konusunda hükümete izin verilmesini değil aynı zamanda bu vergilerin usulüne uygun toplanıp, toplanmadığı ve bu harcamaların usulüne uygun yapılıp, yapılmadığı konusunun da denetlenmesini gerektirir. Sayıştay, bu denetim ihtiyacından doğmuştur. Denetim sonuçları, bütün demokratik ülkelerde parlamentolarla paylaşılır. Hükümetler, halkın temsilcilerinden oluşan yasama organına hesap verirler.

Sayıştay'ın kendi yasasına göre yapacağı bu denetim, AKP, Hükümet tarafından sınırlandırılmak istenmektedir. Yapılan tam anlamıyla bütçe hakkının içinin boşaltılmasıdır. Hükümet, denetim istemiyor. Hükümet, Sayıştay'ın herhangi bir şekilde yaptığı denetim sonucunda, tespit ettiği usulsüzlük ve yolsuzluklara ilişkin düzenlediği raporların, TBMM'ye gönderilmesini istemiyor. Bunun ilk örneğini geçen yıl yaşadık, 2013 bütçe görüşmeleri sırasında 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu görüşmeleri de TBMM'de yapıldı. Bu görüşmelerin, Sayıştay'ın düzenlediği raporlar ışığında yapılması gerekirken, Hükümet, Sayıştay'a baskı yaparak, etki ederek, Sayıştay'ın kamu kurumlarıyla ilgili düzenlediği 132 raporun, TBMM'ye gönderilmesini engellemiştir. 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu görüşmeleri, bu nedenle Sayıştay raporları olmadan, Sayıştay'ın tespit ettiği usulsüzlük ve yolsuzluklara ilişkin parlamento bilgilendirilmeksizin yapılmıştır.?

-Sayıştay raporlarının gönderilmesi için başvuru-

Hamzaçebi, Hükümet'in, Sayıştay Başkanlığı'nın 132 raporun TBMM'ye gönderilmemesi konusunda dayanak yaptığı yasa hükmünün, Anayasa Mahkemesi'nce 27 Aralık 2012'de iptal edildiğini, iptale ilişkin kararın da 13 Nisan 2013'de Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.

CHP Grubu olarak TBMM Başkanlığı'na o dönem başvurarak, 132 raporun Sayıştay Başkanlığı'ndan sağlanarak, TBMM'ye getirilmesini talep ettiklerini anlatan Hamzaçebi, Meclis Başkanı'nın, ?Gerekçeli kararın yayınlamasını bekleyelim? dediğini kaydetti.

Hamzaçebi, gerekçeli kararın açıklandığı 13 Nisan'dan itibaren bu raporların, Sayıştay tarafından TBMM'ye gönderilmesi gerektiğini belirterek, ?TBMM Başkanı'na düşen görev, bu raporların Sayıştay Başkanlığı'ndan sağlanarak, TBMM'ye sunulmasıdır. Çünkü Sayıştay Kanunu'nu TBMM Başkanı yürütmekle yükümlüdür? dedi.

Akif Hamzaçebi, CHP Grubu olarak, geçen hafta yazılı başvuru yapıp, Meclis Başkanı'ndan 132 raporun TBMM'ye gönderilmesinin sağlanmasını talep ettiklerini bildirdi.
Hamzaçebi, düzenlemeye göre, Sayıştay'ın, bakanlıkları, hükümeti, yürütme organının harcamalarını denetleyeceğini ancak bunların sonuçlarını TBMM'ye göndermeyeceğini belirtti. ?Bu tam anlamıyla bir darbedir. AKP, bir darbeyi gerçekleştirmek üzeredir? diyen Hamzaçebi, bu darbeyi engellemenin sadece CHP'nin değil, bütün milletin görevi olduğunu ifade etti.

Bu teklifin, sıradan bir teklif olmadığını belirten Hamzaçebi, sözlerini, ?Milletin bütçe hakkını elinden almaya yönelik, Hükümet'in yolsuzluklarının üstünü örtmeye yönelik bir tekliftir. Sayıştay'ın düzenlediği denetim raporlarının, TBMM'ye intikalini hiçbir güç engelleyemez. 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler yargılanıyor ama onlar bile hesaplarını, Sayıştay tarafından denetlenmesinin önüne herhangi bir engel koymayı düşünmediler. Kurtuluş Savaşı döneminde dahil, Sayıştay, hükümetin harcamalarını denetlemiş ve sonuçların TBMM ile paylaşmıştır. Osmanlı padişahları, Sayıştay'ın imparatorluk, devlet, kamu harcamalarını denetlemesini istemişlerdir. Abdülmecit'in 1862'de kurduğu Sayıştay, ondan tam 151 yıl sonra padişahlık özentisi içinde diyemeyeceğim onun da ötesine geçen bir otoriter rejim yanlısı kişinin, bir anlayışın kontrolü altına alınmak istenmektedir? diye sürdürdü.

-?Sayıştay'ı ortadan kaldırmaya yönelik?-

Sayıştay teklifiyle sadece denetim raporlarının TBMM'ye gönderilmesinin engellenmediğini belirten Hamzaçebi, Sayıştay'ın bağımsızlığı ve tarafsızlığının yok edilmesine yönelik düzenlemelerin teklifte yer aldığını savundu. Hamzaçebi, bunlardan birinin Sayıştay bünyesindeki Rapor Değerlendirme Kurulu'nun 8 üyesinin, TBMM'de çoğunluğa sahip iktidar partisi tarafından seçileceğine ilişkin düzenleme olduğunu söyledi.
Hamzaçebi, Sayıştay'ın bağımsızlığını yok eden bir başka düzenlemenin de Sayıştay denetçisinin bağımsızlığının yok edilmek istenmesi olduğunu belirtti.

Teklifin, Sayıştay denetçinin düzenlediği raporların, Sayıştay Başkanlığı yerine Sayıştay savcısına verilmesini öngördüğünü ifade eden Hamzaçebi, bunun, denetçinin bağımsızlığını yok etmeye yönelik olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, Sayıştay savcısının, yürütme organı tarafından kararnameyle atandığına işaret etti.

Hamzaçebi, Sayıştay'ı ortadan kaldırmaya yönelik bir AK Parti teklifiyle karşı karşıya olduklarını ileri sürerek, bunun sıradan, teknik bir düzenleme olmadığını ifade etti.

Hamzaçebi, ?Benim Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'na tavsiyem şu: Niyetinizi daha açık şekilde ifade edin, tek maddelik kanun teklifi getirin; 'Sayıştay AKP Hükümetlerinin harcamalarını incelemeyecektir.' Teklifin özeti de bu cümledir. AKP, kendi hükümet döneminin harcamalarının denetlenmesini istememektedir? diye konuştu.

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm atanmış zaten karar verin. Biz mağazasında geldi ve sevdim aldım. hemen kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.