Niyet gerçekten özgürlükçü bir anayasa yapmaksa, bu çalışmalar devam etmelidir

 CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi:
- "Hala 1982 darbe anayasasıyla yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Bugüne kadar 87 maddesi değişmiş olmasına rağmen, hala 1982 Anayasası'nın felsefi ruhu özgürlüklere karşıdır"
- "Bu anayasayı yeni baştan, bütün toplumun arzusu istikametinde,
insanımızın hak ve özgürlüklerine değer veren anlayışla yeniden
yapmak zorundayız"
- "Niyet gerçekten özgürlükçü bir anayasa yapmaksa, bu çalışmalar devam etmelidir. Devam etmek zorundadır"

İSTANBUL (AA) - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hala "1982 darbe anayasası" ile yönetilen bir ülkede yaşandığını belirterek, "Bugüne kadar 87 maddesi değişmiş olmasına rağmen, hala 1982 Anayasası'nın felsefi ruhu özgürlüklere karşıdır. Bu anayasayı yeni baştan, bütün toplumun arzusu istikametinde, insanımızın hak ve özgürlüklerine değer veren anlayışla yeniden yapmak zorundayız" dedi.

Sancaktepe Sanayici ve İşadamları Derneğinin (SANİAD) 3. Olağan Genel Kurulu'na katılan Hamzaçebi, burada yaptığı konuşmada, SANİAD'ın bir sivil toplum örgütü olduğunu, bu kurumların bizzat sivil toplumun ve demokrasinin kendisi olduğunu ifade etti.

Hamzaçebi, bir toplumda demokrasi güçlü olduğunda sivil toplumun da güçlü olacağını belirterek, bugün dünyada 120 ülkenin demokrasiyle yönetildiğini ifade etti.

Geride kalan ülkelerin de demokrasiye geçme yolunda bir yarış içerisinde olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Anayasa bütün demokratik ülkelerde hak ve özgürlüklerin çerçevesini belirler" dedi.

Hamzaçebi, tüm demokrasilerde olduğu gibi Türkiye'de de hak ve özgürlükleri korumak zorunda olan devletin, aynı zamanda bu hak ve özgürlüklere müdahale edebilecek, bunları sınırlandırabilecek en büyük güç olduğunu vurgulayarak, bu nedenle anayasaların, bireyin hak ve özgürlükleri karşısında, devletin bu yöndeki gücünü sınırlandırmak gibi bir ilkeyi benimsemesi gerektiğini söyledi.

Bunun Türkiye için de böyle olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Hala 1982 darbe anayasasıyla yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Bugüne kadar 87 maddesi değişmiş olmasına rağmen, hala 1982 Anayasası'nın felsefi ruhu özgürlüklere karşıdır. Bu anayasayı yeni baştan, bütün toplumun arzusu istikametinde, insanımızın hak ve özgürlüklerine değer veren anlayışla yeniden yapmak zorundayız" diye konuştu.

- "Yeni bir anayasa yapmak kolay bir iş değildir"

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, bu niyetle kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürüğünü belirtti.

Yeni bir anayasa yapmanın kolay bir iş olmadığına işaret eden Hamzaçebi, "Çünkü o masada 4 siyasi parti var. O masada temsil edilmeyen toplum kesimlerini de dikkate alırsak, o masada bütün toplum var. Dolayısıyla herkesin bir isteğinin orada temsil edilmesi ve belli bir uzlaşmaya varılması veya bu uzlaşmanın aranması gerekir. Bu süreç sancılı olabilir. Niyet gerçekten özgürlükçü bir anayasa yapmaksa, bu çalışmalar devam etmelidir. Devam etmek zorundadır" ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi, bugüne kadar komisyonda uzlaşılan madde sayısının 60 olduğunu ancak yasama ve yürütme bölümlerini ilgilendiren toplam 40 maddenin henüz görüşülemediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Adalet ve Kalkınma Partisinin 'başkanlık sistemi' önerilerini masada tutuyor olması nedeniyle, diğer siyasi partilerin parlamenter sistem yönündeki önerileri nedeniyle bu konuda herhangi bir uzlaşma sağlanabilmiş değil. Sayın Başbakanın, 'Başkanlık sisteminde ısrarlı değiliz. Gerektiğinde onları geri çekebiliriz' yönünde bir açıklaması geçmişte olmuştu. Şimdi yapılması gereken bu 'başkanlık sistemi' ısrarını bir kenara bırakıp, parlamenter sistemi daha iyi işleyecek şekilde, bir anayasal çerçeveyi bu masadan uzlaşmayla çıkarmaktır. Bu, anayasa konusunda inanın topluma çok büyük bir güven, moral verecektir."

- "Yapılması gereken parlamenter sistemi daha güçlü kılmaktır"

Hamzaçebi, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçmenin kolay olmadığını ve oluşan siyasi kültürün başka sisteme döndürülmesinin Türkiye'nin 20 yılını alacağını dile getirerek, buna gerek olmadığını belirtti.

Parlamenter sistemde hem başbakanın hem de cumhurbaşkanın seçimle gelmesi durumunda, ikisi arasında güç, yetki çatışması çıkacağını savunan Hamzaçebi, "Bir parlamenter sistemde doğru olan model, güçlü başbakanın karşısında, sembolik yetkilere sahip, denge unsuru bir cumhurbaşkanıdır. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak orada önerimiz parlamenter sistemdir, güçlü başbakan karşısında sembolik yetkilere sahip, denge unsuru olan bir cumhurbaşkanıdır. Yapmamız gereken budur. Yoksa bugünkü yanlış modeli, ki bunun yanlışlığını iktidar da ifade ediyor. Yani 'seçimle iki kişinin gelmesi doğru değil' şeklinde bir değerlendirmeyi onlar da zaman zaman yapıyorlar ama yapılması gereken parlamenter sistemi daha güçlü kılmaktır" diye konuştu.

Hamzaçebi, ekonomik istikrarın önemine değinerek, "Türkiye'de hükümetler ekonomiyle gelirler, ekonomiyle giderler. Büyüme ve refah tüm hükümetlerin hedefidir. Bu konuda hangi hükümet adım atıyorsa o hükümete yardımcı olmak herkesin görevi olmalıdır. Hükümetin bu konuda bir yanlışı, eksiği varsa, daha iyi nasıl yapılır ifade etmek lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya ile kıyaslandığında Türkiye'de son 10 yılda gerçekleşen büyümenin yeterliği olmadığını savunarak, büyümenin daha yükseğe taşınması için Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarını aşması gerektiğini kaydetti.

Hamzaçebi, düşük iç tasarruf düzeyi, iç tasarruf eksikliğine bağlı kamu sektörünün genel dengeleri, sosyal güvenlik primlerinin yüksekliği gibi sorunların Türkiye ekonomisi önündeki en büyük sorunlar olduğunu belirtti.

Viagra çok lezzetli yemek değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm seçip zaten karar verin. Biz pazar geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen üç gün beklemek zorunda.