CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" münasebetiyle Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret etti.

CHP, HSYK düzenlemesini AYM'ye götürecek
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK teklifinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, "Bu teklif bu şekilde yasalaştığı takdirde Anayasaya aykırılığı çok açık olan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesine götüreceğiz" dedi.
10.01.2014
TBMM - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ilişkin kanun teklifinin bu haliyle yasalaşması durumunda Anayasaya aykırılığı açık olan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.   
CHP Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" münasebetiyle Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret etti.
Hamzaçebi, ziyarette yaptığı konuşmada gazetecilerin gününü CHP grubu adına kutladıklarını belirterek, Çalışan Gazeteciler gününde çalışmayan gazetecilerin sayısının neredeyse çalışanların sayısına ulaştığını ve belki de geçtiğini dile getirdi. Böylesi bir tabloyu son derece üzüntü verici bulduklarını ifade eden Hamzaçebi, 1961 yılında çıkan 212 sayılı yasanın gazetecilere getirmiş olduğu hakların, bugün çok daha ileri taşınmış olması gerektiğini, ancak ne yazık ki yalnızca gazeteciler açısından değil, tüm kesimler için hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir dönemden geçildiğini ifade etti.
Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünyanın lideri haline geldiğini, iletişim özgürlüğü ve haber alma hakkındaki eksikliklerin demokrasinin kalitesini düşürdüğünü kaydeden Hamzaçebi, güçlü demokrasilerin özgürlüklerden beslendiğine işaret etti. Türkiye'nin özgürlüklerden geriye gitmeye çalışan bir hükümet ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Parlamentoda üç komisyonda üç yasa tasarısı görüşülüyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan torba yasada internete sansür uygulaması konusunda yürütme organına yetki veren düzenlemeler var. Bu son derece tehlikelidir. Yürütme organına mahkeme kararı olmaksızın neredeyse internet üzerindeki tüm haberleri sansür edebilecek bir yetkinin hükümete, yürütme organına verilmesi son derece yanlıştır" diye konuştu.
Anayasa Komisyonu'nda Demokratikleşme Paketi adı verilen, ancak gerçekte demokratikleşme ile hiç ilgisi olmayan bir tasarı görüşüldüğünü kaydeden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Bu tasarı adeta Gezi'den intikam alma tasarısıdır. Tasarı, toplantı ve gösteri yürüyüşleri konusunda iyileştirme yapma iddiasıyla kamuoyuna sunulduğu halde bu konuda çok geriye giden düzenlemeler vardır.
Bir diğeri, Adalet Komisyonunda görüşülecek olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasa teklifidir. Bu teklifin de özelliği, hükümetin kendine bağımlı bir yargı yaratma çabasıdır. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin HSYK teklifinde demokrasi, özgürlük, kuvvetler ayrılığı aşkı yatmıyor. AKP, 12 Eylül 2010 referandumunda kendine tabi kıldığını zannettiği yargının, kendi kontrolünde olmadığını gördüğü için bu düzenlemeyi TBMM'nin gündemine getirmiştir. AKP demokratik bir noktadan hareket etmemektedir. Onun hedefi kendine bağımlı bir yargı yaratmaktır. Onu yeniden yargılama konusunda demeç vermeye, pozisyon almaya sevk eden tutum, yine o yargılamaların hakkaniyete, adalete aykırı olması değildir. Tam tersine bu süreçte kendi etrafında, yargıya hakim olma çabası etrafında müttefiklerini çoğaltmaktır."
CHP olarak yeniden yargılamaya ilişkin kanun tekliflerini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını hatırlatan Hamzaçebi, AKP'nin bu konudaki tutumunun ne olacağını da merakla beklediklerini belirtti.
-"Temennimiz bu aykırılık tutumundan hükümetin vazgeçmesidir"
Hamzaçebi ve Altay, açıklamalarının ardından muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladılar.
HSYK ile ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürüp götürmeyecekleri sorusu üzerine Hamzaçebi, "HSYK Teklifi?nin bu şekli ile Anayasa aykırı olduğunu düşünüyoruz. Temennimiz bu aykırılık tutumundan hükümetin vazgeçmesidir. Hükümet bir yargı reformundan söz etmiyor, bir polis reformundan, güvenlik reformundan söz etmiyor. Tam tersine Anayasaya aykırı bir yasal düzenleme ile yargıyı kendine tabi kılmaya çalışıyor. Arzumuz bundan vazgeçmesidir ama elbette bu teklif bu şekilde yasalaştığı takdirde Anayasaya aykırılığı çok açık olan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" dedi.   
-HSYK'nın açıklaması

"HSYK'dan gelen açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Hamzaçebi, "Çok açık bu. Adalet Bakanı'nın yetkileri olağanüstü ölçüde artırılmaktadır. HSYK anayasal bir kurumdur. Bağımsız olan her türlü siyasi etkiden arınmış olarak çalışması gereken HSYK'da Adalet Bakanı'nın bu kadar olağanüstü yetkilere sahip olması çok açık bir şekilde Anayasaya aykırıdır.
-"Başbakan samimiyetsizlik sınavı verdi"
 Hamzaçebi, yeniden yargılamaların uzun süreceği ve bazı suçların cezasız kalacağı yönünde eleştiriler olduğunun ifade edilmesi üzerine ise "Eğer yeniden yargılama sonucunda o davada yargılanan kişiler cezasız kalacak deniliyor ise demek ki ortada onları mahkum edecek bir delil yoktur. Bu güzel bir şey" diye konuştu.
-"Teklifimizde herhangi bir şekilde af yoktur"-

CHP'nin yeniden yargılamaya ilişkin teklifine değinen Hamzaçebi, "Bizim teklifte önerdiğimiz şudur, teklifimizde herhangi bir şekilde af yoktur. Bir demokraside doğal hakim ilkesine aykırı mahkeme olamaz. Yani özel olarak yetkilendirilmiş belirli davalara bakmak üzere hareket eden mahkeme kuvvetler ayrılığının olduğu bir demokraside olmaz. Biz bunları kaldırıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
"Barolar Birliği ile hükümet arasında yeniden yargılamaya ilişkin bir trafik yaşandı, ancak o görüşmelerden sonra hükümet kanadından Baro Başkanı'na "şov yapıyor' şeklinde bazı eleştiriler geldi, iş başlamadan sona mı erdi?" sorusuna da Hamzaçebi, "Bilemiyorum yani o konuda hükümetin tutumu ne olacaktır, birlikte çalışmaya karar vermişlerdi, sonra birlikte çalışmak istemedikleri anlaşılıyor. Bundan iki şey çıkabilir ya biz birlikte çalışmayacağız, kendi düzenlememizi kendimiz getireceğiz diyebilir hükümet. Ya da belki de böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duymuyor olabilirler, bu konudaki düşüncelerinden vazgeçmiş olabilirler" yanıtını verdi.

- CHP'den hükümete çağrı-

Hükümete çağrıda bulunan Hamzaçebi, "HSYK gibi 50 maddelik bir teklifi çok kısa bir zamanda hükümet parlamentoya getirdi. Bizim yeniden yargılama teklifimiz 8 maddedir. Hükümet bu konuda bir tasarı, teklif hazırlayabilir, getirebilir. Hemen önümüzdeki hafta yeniden yargılamaya ilişkin kanun teklifini hep birlikte yasalaştıralım" dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu'nun Başbakan Erdoğan ile görüştüğü daha sonra ise AKP içinden Feyzioğlu'na yönelik eleştiriler geldiği ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine Hamzaçebi,  "Birlikte çalışmaya karar vermişlerdi. Sonra birlikte çalışmak istemedikleri anlaşılıyor. Bundan iki şey çıkabilir; ya 'biz birlikte çalışmayacağız kendi düzenlememizi getireceğiz' diye bilir hükümet ya da böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duymuyor olabilirler. Hangisi doğrudur, bir süre beklemek gerekecek" dedi.   

Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm atanmış zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.