İnsanın Sadece Akıl Değil, Duygulardan da Oluşan Bir Varlık Olduğunu Kabul Edin

DÖRDÜNCÜ OTURUM
Açılma Saati: 17.23
BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER
KÂTİP ÜYELER: Bayram ÖZÇELİK (Burdur), Dilek YÜKSEL (Tokat)
----- 0 -----
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sayın Başkan?
BAŞKAN - Efendim?
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Efendim, sayın konuşmacı böyle Immanuel Kant'a, aydınlanmaya kadar giderek oradan almış olduğu birtakım kavramlarla bir teorik değerlendirme yapıp bizim, Cumhuriyet Halk Partisi Grubumuzun önergesinin Immanuel Kant'ın tarif ettiği insanın ergin olmama hâline uygun düştüğünü söylemek suretiyle grubumuza sataşmada, hatta hakarette bulunmuştur.
Söz istiyorum efendim.
MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Hakaret yok. Hakaret olur mu?
BAŞKAN - Buyurunuz.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi sayın konuşmacı hayret verici bir şekilde bir değerlendirme yaptı. Bizim önergemiz açık, üniversitede sorun var, insanlar senelerini kaybetmişler, "Gelin bunlara bir sınırlı imkân daha verelim, kayıtları silinmesin, üniversiteden çıkarılmasın."
Immanuel Kant'ın Aydınlanma Teorisi var, evet, Kant 1784'te "Aydınlanma nedir?" diye bir makale yazmıştır ve Aydınlanma Devrimi Kant'ın bu makalesiyle başlar, 10-15 sayfalık bir makaledir. Oradaki aydınlanma tarifinde şunu söyler Kant: "Aklın, kişinin kendi kusuru nedeniyle düşmüş olduğu ergin olmama hâli, kişinin kendi aklını bir başkasının kılavuzluğunda kullanamamasıdır." Buradan alıntıyla diyor ki akademik kariyeri olan sayın konuşmacı: "Yani kabahat Hükûmette mi? Kabahat öğrencilerde, akıllarını kullansaydılar, başarılı olsaydılar kayıtları da silinmeseydi okuldan." Peki, ben size soruyorum: Daha önce birkaç kez öğrenci affı çıkardınız. Siz acaba bu öğrenci aflarını hangi gerekçeyle çıkardınız? O zaman demediniz mi: "Kabahatli sizsiniz ey öğrenciler, aklınız yok muydu?" "Hayır, bu bir sorundur." dediniz, çıkardınız.
Şimdi, Sayın Bostancı, size bir tavsiyede bulunmak istiyorum: Hep gidip gidip Kant'a gidiyorsunuz. Evet, Kant insanlığa büyük bir hizmet yapmıştır, Aydınlanma Devrimi'nin öncüsü olmuştur ama Kant'ın aklından bu yana Akıl Teorisi'nden bu yana başka bir sürü akıllar çıktı, Habermas çıktı, araçsal akıl çıktı, iletişimsel akıl çıktı, insanın duygularına önem veren değerlendirmeler yapıldı. Biraz iletişimsel akla gelin de insanın sadece akıl değil aynı zamanda duygulardan da oluşan bir varlık olduğunu kabul edin, çağa gelin çağa.
Teşekkür ederim.

Viagra çok lezzetli yemek değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz pazar geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen birkaç dakika beklemek zorunda.