Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili Kanun Teklifi

ANKARA TBMM - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, geçici mevsimlik tarım işçilerinin tamamının sosyal güvenlik çatısı altında girmelerinin sağlanması için kanun teklifi verdi. Teklife göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, sigortalı sayılacak.

Hamzaçebi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması (Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal Güvenliği) Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

19.11.2014

Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili Kanun Teklifinin metnini okumak için lütfen tıklayınız

1 milyonu aşkın mevsimlik tarım işçisini ilgilendiren teklifin gerekçesinde, 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde tarım sektöründe iş kazalarında hayatını kaybeden tarım işçisi sayısının 306?ya ulaştığına işaret edildi.

Ülkede geçici tarım işçilerinin kayıt altına alınmasını teşvik edecek düzenlemelerin yürürlüğe konularak ileriye yönelik daha sağlıklı tedbirlerin alınması ve politikaların oluşturulabilmesinin amaçlandığı ifade edilen gerekçede şöyle denildi:

?Geçici tarım işçilerinin, tarım işçisi olarak çalıştıkları dönemde elde ettikleri gelirin gelir testi hesaplamasının dışına çıkarılması ve uzun vadeli sigorta kolları için hesaplanan primin yarısının devlet tarafından karşılanarak sigorta yaptırmaya teşvik edilerek iş kazası, meslek hastalıkları, ölüm, emeklilik vb açılardan korunması,

Emeklilik yaşı geldiğinde emeklilik için gerekli şartları tamamlamalarının sağlanarak yaşlılıklarının güvence altına alınması,

Mevsimlik tarım işçilerinin uzun vadeli sigorta kolları için hesaplanan primin yarısının devlet tarafından karşılanarak sigortalı olmaya teşvik edilmeleri,

Geçici mevsimlik tarım işçilerinin tamamının sosyal güvenlik çatısı altında girmelerinin sağlanarak bu alandaki sosyal yaranın sarılması amaçlanmaktadır.?

-SİGORTALI SAYILACAKLAR-


Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Sigortalı olmayan, kendi sigortalılıklarından dolayı bu kanunlara göre gelir veya aylık almayan ve 15 yaşını doldurmuş olanlardan; tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, il ve ilçelerde Kuruma başvurarak talepte bulundukları tarihten itibaren sigortalı sayılacak.

Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, sigortalı sayılacak.

İş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası sigorta kollarından sağlanan yardımlardan sigortalılıklarının tescil edildiği tarihten itibaren yararlanmaya hak kazanacaklar.

Kanun kapsamındaki sigortalıların iş kazası ve meslek hastalığı halinde durum, kendilerince veya işverenlerince kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma ise en geç üç iş günü içinde bildirilecek.

Kanun kapsamında sigortalı sayılanlar için, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi devlet tarafından ödenecek.

Kanun kapsamında sigortalı sayılanların, tespit edilecek eş ve çocukları ile ana ve babaları da bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla genel sağlık sigortasından yararlandırılacak.

Son 10 yılda meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları da kapsama alınacak.

 

Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm bulmak zaten karar verin. Biz pazar geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen birkaç dakika beklemek zorunda.