CHP Grup Başkanvekili HAMZAÇEBİ, TBMM?de Düzenlediği Basın Toplantısında Gündemi Değerlendirdi

CHP Grup Başkanvekili HAMZAÇEBİ, TBMM?de Düzenlediği Basın Toplantısında Gündemi Değerlendirdi
03.12.2014

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, hükümetin nihayet bedelli askerlik konusunda adım attığını ama atılan adımın eksik kaldığını ifade etti. Daha önceki bedellide 470 bin kişiden 70 bin kişinin başvurduğunu dile getiren Hamzaçebi, "O tarihten bu yana 3 yıl geçti. 3 yıl içinde hükümetin hala o uygulamanın arkasındaki başarısızlıkları görmediği anlaşılıyor. Bu kapsamın tüm potansiyeli, tüm beklentileri karşılayacağını söyleyemeyiz. Belirlenen bedel yüksek olması sebebiyle bu uygulamayı kabul edemeyenler de var. Kredi alabilecek durumum yok diyenler de var. Şikayetler var. Bu uygulamanın başarılı olması için durumu iyi olmayan, parası iyi olmayan insanların faydalanması için bedelsiz bir bölüm de olmalı. Ancak böyle olursa başarılı olur." diye konuştu.
 
"UZUN SÜRELİ ASKERLİK KISALMAK ZORUNDA"
 
Türkiye'nin uzun süreli askerliği kısaltmak zorunda olduğunu dile getiren Hamzaçebi, yeni bir bedelli olmaması için beklentiye, yığılmaya neden olmamak için bu süreyi kısaltmak gerektiğini kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmada, 200 yıldır eğitimin formatlama aracına dönüştürüldüğüne yönelik ifade kullandığını belirten Hamzaçebi, 200 yıl öncesinin, Osmanlı'nın yüzünü batıya döndüğü, modernleşmenin başladığı tarih olduğunu kaydetti.
Erdoğan, Başbakanlık döneminde de "200 yıldır millete istikamet dayatılıyor" dediğini anımsatan Hamzaçebi, şunları söyledi:
 
"Ayrıca, 'Anaokulundan başlayarak çocuklarımıza hayat tarzı sunacağız' diyor. Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'nun gözünde demokrasi, istenilen durağa gelindiğinde inilmesi gereken bir tramvay. Tramvay durağa yaklaşmak üzere, inmenin hazırlığını yapıyorlar. Erdoğan, açık şekilde kendisini ele verdi. Saklamıyor, toplum mühendisliğine soyunuyor. Toplum mühendisliği demokrat değil, jakoben bir tavırdır. Laik devlet istemiyorlar. Bugüne kadar kendini sağda tarif eden siyasal iktidarların hiçbiri toplumu dönüştürmek gibi bir işe soyunmamıştır. 11 yaşındaki bir kız çocuğunu, çocuk olarak değil de cinselliğini yaşayacak bir kadın gören anlayış Türkiye'ye yakışmıyor. Bu anlayışı reddediyorum. Cumhuriyet ile modernleşme ile problemi olan bir anlayışı reddediyorum. Bunların gerçek yüzü ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlar, insana değer veren anlayışa sahip değildir."
 
AİHM'NİN CEMEVİ KARARI
 
AİHM'in cemevlerinin diğer ibadet yerleri gibi elektrik faturası ödememesi yönünde bir karar verdiğini anımsatan Hamzaçebi, Alevi açılımı yaptığını söyleyen iktidarın, bu konularda bir adım atmadığını belirtti. Hamzaçebi, "Bir tane Alevi vali, genel müdür, müsteşar ya da bakan var mı? Alevi açılımı yapıyorsan, onların ibadethanelerine karışma, saygı göster. Memuriyete girişte, memuriyette yükselmede inanca, etnik kökene göre ayrım yapma" diye konuştu.
 
"YÜZDE 3 SEÇİM BARAJI MAKUL"
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, seçim barajı konusunda "hak ihlali" kararı vermesi halinde, kimsenin bunu görmezlikten gelemeyeceğini ifade etti. Hamzaçebi, böyle bir karar verilmesi durumunda Meclis'e düşen görevin, yüzde 10'luk seçim barajını makul bir seviyeye düşürmek olduğunu, aksi halde yapılacak seçimin meşruiyetinin yıllarca tartışılacağını kaydetti. 
 
Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin kimsenin tavsiyede bulunamayacağına dikkati çeken Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konudaki bazı açıklamalarının mahkemeye baskı kapsamına girdiğini söyledi. 
 
Seçimlerde "sıfır barajı" da uygun bulmadıklarını, bunun çok parçalı bir siyasi yapıya yol açacağını belirten Hamzaçebi, CHP olarak yüzde 3 barajını makul gördüklerini kaydetti. Hamzaçebi, seçim barajının düşürülmesi halinde, Türkiye'nin daha istikrarlı bir ülke olacağını vurguladı.
 
-"KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN"
 
Bugün komisyon görüşmeleri başlayacak olan "İç Güvenlik Paketi"ne değinen Hamzaçebi, bu paketle mülki amirlere aşırı yetki verildiğini, emniyet teşkilatı personelinin gruplandırıldığını belirtti. Bunları doğru bulmadıklarını, bu nedenle komisyonda tasarının düzeltilmesi için çalışacaklarını kaydeden Hamzaçebi, tasarının düzeltilmemesi, Anayasa'ya aykırılık teşkil etmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceklerini ifade etti.
 
Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Yargı Paketi'ni hukukçu arkadaşlarının değerlendirdiğini ve gerekli açıklamayı yapacaklarını kaydetti. Seçim barajının kalkmasıyla istikrarın kaybolacağına ilişkin bir soruya Hamzaçebi, "Hayır, milli irade hırsızlığı sona erer. Türkye daha demokrat olur. Çok daha istikrarlı hale gelir." ifadelerini kullandı.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde, doğalgaza yüzde 6 indirim sağlanacağı açıklamasına değinen Hamzaçebi, bunun bir başarı olarak sunulduğunu ancak Türkiye'nin Rusya'ya neler verdiğinin tartışılmadığını söyledi. Ekonomisi bozuk olan Rusya'nın da doğalgaz satmaya ihtiyacı olduğuna işaret eden Hamzaçebi, "Biz onlara nükleer santralle istediklerini veriyoruz. Karşılığında yüzde 6 indirim sağlandı. Kimse kimseyi kandırmasın" dedi.
 
"ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAVSİYE VE TELKİNDE BULUNULAMAZ"
 
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın, Anayasa Mahkemesi'ne yönelik açıklamalarıyla ilgili olarak Hamzaçebi, şunları ifade etti: "Tehditler kabul edilemez, hukuk önünde sorumluluğu olacaktır. Erdoğan ve Davutoğlu birbirini tamamlıyor. Davuoğlu'nun kendine has bir duruşu yoktur. Erdoğan'ın açıklaması da suçtur. Anayasa Mahkemesine tavsiye, telkinde bulunulamaz. Tavsiye ve telkinin ötesinde baskıdır."
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan'ın, "Abdullah Öcalan'a bir şey verilmesine gerek yok, o alıyor zaten. Kendisini karizmatik hale getiriyor." sözlerinin hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, "Bu cümle her şeyi özetliyor. Yürütülen bir müzakere yok. Herhangi bir şekilde hükümetin talep ettiği bir şey yok. Edilgen, pasif durumda duran bir hükümet var." dedi.
 
TOKİ'nin Cumhurbaşkanlığı sarayıyla ilgili verdiği cevabın sorulması üzerine Hamzaçebi, "Demek maliyeti çok daha yukarılarda. Hepsi yansımış değil. Maliye Bakanı sadece bütçeden harcanan parayı söyledi. Saray yapacaklar ama o sarayın dehlizlerinde kalacaklar. O saray onların sonu olacak." şeklinde konuştu.

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz pazar geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.