Sayın Bakan, Elektrik Üretiminde Doğalgaza Bağımlılığı Yükselten Sizlersiniz

16 Aralık 2014 Salı
BİRİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 11.00
BAŞKAN: Başkan Vekili Sadık YAKUT
KÂTİP ÜYELER: Muhammet Rıza YALÇINKAYA (Bartın), Bayram ÖZÇELİK (Burdur)
----0----
BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31'inci Birleşimini açıyorum.
(?)
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sayın Başkan, Sayın Bakan konuşmasında tüm muhalefeti kastederek, parti ismi vermeyerek, bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisini de kastettiğini varsayıyorum?
İSMAİL TAMER (Kayseri) - Niye sayıyorsunuz, nereden varsayıyorsunuz? İsminiz geçmedi.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - "Bizden, havaalanı yapılmasın talebi oldu. Köprü yapılmasın, kömür çıkarılmasın, maden çıkarılmasın." şeklinde muhalefetin öneri yaptığını söyledi.
YAHYA AKMAN (Şanlıurfa) - Konuşmalardan alıntı yaptı ya, konuşmalardan alıntı yaptı.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Bizim grubumuz tarafından böyle bir öneri yapılmamıştır. Yapılmadığı hâlde bizi itham etmek suretiyle sataşmada bulunmuştur. Söz istiyorum efendim.
BAŞKAN - İsterseniz soralım mı Cumhuriyet Halk Partisini mi kastediyor diye? Öyleyse söz vereyim Sayın Hamzaçebi.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Elbette Sayın Başkan.
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) - Sayın Başkan, "bir kısım muhalefet" dedim, "tamamı" demedim.
BAŞKAN - Cumhuriyet Halk Partisinin?
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) - "Tamamı" deseydim teşekkür etmezdim. Ben teşekkür ettim, tamamı olmadığı için teşekkür ettim.
AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) - O zaman üç partiye de cevap hakkı doğuyor. Bu suçlamadır ya.
BAŞKAN - Buyurun Sayın Hamzaçebi?
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Sayın Başkan?
BAŞKAN - Sayın Akar, yok böyle bir usulümüz, Sayın Bakan konuştu?
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Var, var.
BAŞKAN - Hayır, grup başkan vekilinin haricinde?
ADNAN KESKİN (Denizli) - Bütün milletvekillerini töhmet altında bıraktı.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Lobicilikle suçladı, doğal gaz lobisi adına faaliyet yapmakla suçladı burada bizi.
ADNAN KESKİN (Denizli) - Yakışıyor mu bir bakana böyle bir laf?
VII.- SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR (Devam)
4.- İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 656 ve 656'ya 1'inci Ek sıra sayılı Bütçe Kanunu Tasarısı ile 657 sıra sayılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın altıncı tur görüşmelerinde Hükûmet adına yaptığı konuşması sırasında Cumhuriyet Halk Partisine sataşması nedeniyle konuşması
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Bakanın konuşmasını üzüntüyle karşıladım. Birincisi, Cumhuriyet Halk Partisi Grubundan "havaalanı yapmayın, köprü yapmayın, maden çıkarmayın, kömür çıkarmayın" şeklinde bir öneriyi hiçbir arkadaşım yapmamıştır. Diğer muhalefet partilerinden de ben böyle bir öneri yapıldığını düşünmüyorum.
İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Yapılanlara engel olunuyor.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) - Sayın Bakan, eğer birisinin bir cümlesi var ise lütfen o cümleyi, gelin, söyleyin, açıkça ifade edin. Böyle herkesi itham ederek siyaset yapamazsınız. Böyle bir şey yok.
Sonuçta maden kazalarında, maden facialarında yüzlerce kardeşimiz öldü, yüzlerce insanımız öldü. Bu olaylar nedeniyle bir tepki ifade edilmiştir ancak hiçbir zaman bir tepkiye Türkiye'nin enerji politikası feda edilecek şekilde bir anlayış Cumhuriyet Halk Partisi tarafından ortaya konulmamıştır.
Güneş balçıkla sıvanmaz Sayın Bakan, birçok şey söylediniz ama ben size birkaç rakam vermek istiyorum. "Elektrik enerjisi üretiminde doğal gaza olan bağımlılığı azaltacağız." dediniz. Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminde doğal gazın payı 2002 yılında yüzde 40,6'dır.
İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Tüketim ne kadardı doğal gazda?
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) - Bakın, 2014 yılı sonunda bu rakamı siz yüzde 47,1'e çıkardınız.
İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - 2002'de ne kadar doğal gaz tüketiliyordu?
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) - Şimdi diyorsunuz ki: "Biz bunu azaltacağız." Bu iddianızı gerçekçi bulmuyorum. Onu da şu şekilde izah edeceğim size: Bir cümle daha söylediniz. "Biz bir politika değişikliği yaptık. Kamu enerji yatırımı yapmayacak, özel sektör yapacak." Olabilir, bu bir siyasi tercihtir, saygı duyarım. Yeter ki enerji yatırımı yapılsın. Ama öyle değil, 2002 yılında kamu-özel gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1,5'u kadar yatırım yaparken 2014 yılında bu yatırım yüzde 0,8'e düşmüş durumda. Kamu çekilmiş, o boşluğu özel sektör dolduramamış.
Enerji darboğazını yaratan bakansınız Sayın Bakan.
Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm bulmak zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.