Balkan Savaşları'nda kaybettiğimiz insanlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum

26 Mart 2015 Perşembe
BİRİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 14.03
BAŞKAN: Başkan Vekili Sadık YAKUT
KÂTİP ÜYELER: Bayram ÖZÇELİK (Burdur), Muhammet Bilal MACİT (İstanbul)
-----0-----
BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 84'üncü Birleşimini açıyorum.
(?)
Sayın Hamzaçebi...
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Yüz yılı aşkın bir süre önce, 1911 ve 1912 yıllarında yaşadığımız Balkan Savaşları, tarihimizin en acıklı, en trajik sayfalarından birisini oluşturur. Balkan Savaşlarında Osmanlı İmparatorluğu'nu oluşturan çeşitli milletlerin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bir bağımsızlık mücadelesine girişmesi nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünü görürüz. 1912 yılının Ekim ayında Adriyatik'ten Çatalca'ya kadar Osmanlı İmparatorluğu tam 170 bin metrekarelik bir alanı kaybeder ve bu alanın kaybıyla birlikte, bu topraklarda, vatanlarında yaşayan yüz binlerce insan Türkiye'ye, Anadolu'ya doğru göç etmeye başlar. Osmanlı İmparatorluğu'na karşı verilen bu mücadele, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı isyan bayrağını açmış olan orduların Çatalca'ya kadar gelerek topraklarımızı işgal etmesi yönündeki çabaları Çatalca'da olağanüstü bir direnişle karşılaşmıştır. Diyebiliriz ki, 1915'teki Çanakkale ruhunun temelleri işte o 1912'deki Çatalca direnişinde atılmıştır. Çatalca'daki direniş, belki Lozan'ın da, Türkiye Cumhuriyeti'nin de temeli olmuştur diyebiliriz. Çanakkale savaşları, ardından Büyük Millet Meclisinin kuruluşu ve sonrasında, 29 Ekim 1923'le birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temelinde Balkan Savaşları gibi, çok acı, çok trajik olayların yaşandığı bir savaş vardır. Yüz binlerce insanımız bu savaşlarda şehit olmuştur.
Ben böyle bir günde, bu toprakları bize vatan yapan, vatan yapılmasının temelini oluşturan, o yıllarda ölen bu insanlarımızı, şehit olan insanlarımızı, hastalıktan, yokluktan, sürgünden, yolculuktan, soğuktan ölen bu insanlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum.
Teşekkür ederim.

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz sirk geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen birkaç dakika beklemek zorunda.