İmar Affı Kanunu kapsamında hak sahiplerinin tapularını alması hakkında

Dönem: 26 Yasama Yılı: 1 Tarih: 14.6.2016 Birleşim: 101

 MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün doğrudan gündeme alınması talebiyle üzerinde konuştuğum bu kanun teklifini, daha önce birisi 24'üncü Dönemde, diğeri de 25'inci Dönemde olmak üzere 2 kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunmuştum. Üzerinde konuştuğum bu teklif aynı konuları düzenleyen ve 31 Aralık 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına vermiş olduğum üçüncü tekliftir. Zamanın izin verdiği ölçüde bu teklifin kapsamını size anlatmak ve desteğinizi almak istiyorum. 

    Türkiye'de ortalama yirmi-yirmi beş yılda bir imar affı kanunları çıkarılır. Bu konuda Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde de 1984 yılında 2981 sayılı Kanun, halk arasındaki adıyla İmar Affı Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanunla imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş olan yapılar ile başta hazine olmak üzere kamu idarelerinin taşınmazları üzerinde sahibi olan idarenin izni dışında üçüncü kişiler yani vatandaşlar tarafından inşa edilmiş olan yapıların imar ve mülkiyet sorunlarının çözülerek yapı sahiplerine, gecekondu sahiplerine tapularının verilmesi amaçlanmıştır. 2981 sayılı Kanun bu amaçla bir sistem kurmuştur. Yeminli özel teknik bürolar oluşturulmuştur, vatandaşlar buralara, bu bürolara başvurularını yapmışlardır, 2 bin liralık bedeli Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasındaki hesaba yatırmışlardır, yeminli bürolar oluşturdukları dosyaları, ilgili kamu kurumlarına, Millî Emlak Müdürlüklerine intikal ettirmişlerdir ve vatandaşlarımızın bir bölümü kanunun ilk uygulama yıllarında tapularını almıştır. Fakat uzunca bir süredir, sayın milletvekilleri, 2981 sayılı Kanun uygulanmamaktadır, kanun işlememektedir. Kanun herkesi bağlar ama bu kanun maalesef işlemiyor. Kanunun çıktığı 1984 yılından bugüne kadar otuz iki yıl geçmiş olmasına rağmen vatandaşlarımızın çok büyük bir bölümü hâlâ tapularını alabilmiş değildir. Tapu tahsis belgesi sahiplerinin ömrü, tapularını beklemekle geçmiştir diyebiliriz, hâlâ tapularını bekliyorlar. 

    Sayın milletvekilleri, uygulamada belediyeler -bazı belediyeler hariç tabii- tapu tahsis belgesini ciddiye almamaktadır. Hükûmet de belediyelerin bu tutumunu engelleyecek bir düzenlemeyi maalesef yapmamıştır. Hükûmete düşen görev bu yasanın uygulama sonuçlarını izleyip sorunun olduğu yerde gerekli düzenlemeyi yapmaktır. Ama bu düzenlemelerin yeterince yapıldığını söylemek mümkün değildir.

    16 Mayıs 2012 tarihinde 6306 sayılı -kısa adıyla- Kentsel Dönüşüm Yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. O yasanın oluşmasına esas olan Hükûmet tasarısı metninde 2981 sayılı Yasa'nın yürürlükten kaldırılması öngörülüyordu. İtirazlarımız üzerine, gerek komisyonda gerek Genel Kurulda, 2981 sayılı Kanun'un üç yıl daha yürürlükte kalması için Genel Kurulda o yasaya bir madde ilave edildi. O süre, 31 Mayıs 2015 tarihinde sona erdi. Sürenin bitmesine doğru heyetler geldi İstanbul'dan, mahalleler birliği geldi, diğer vatandaşlarımız, muhtarlar geldi. Bu kürsüden ben yine bir konuşma yapmıştım Mart 2015 tarihinde, bu süreyi uzatalım dedim. O süre üç yıl daha uzatıldı. O süre 31 Mayıs 2018 tarihinde sona eriyor. Yani 3+3 altı yıllık uzatmaya rağmen ve dört yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ vatandaşlar tapu alabilmiş değildir, bu gidişle tapu da alamayacaklardır. 

    Teklifimiz şunu öngörüyor: Tapu tahsis belgesine konu olan taşınmazlar hangi kamu kurumuna ait olursa olsun bir yıl içerisinde hiçbir başkaca işlem yapılmaksızın, araştırma yapılmaksızın ilgili belediyelere devredilecektir. Belediyeler devraldıkları taşınmazlar üzerinde en geç bir yıl içerisinde imar ıslah planlarını yapacak, parselleri oluşturacak ve vatandaşa tapusunu verecektir. Konu budur sayın milletvekilleri. Mahalleler Birliğinin başka talepleri de var ama bu, tüm toplumu ilgilendiren taleplerdir. 

    Teklifim başka konuları da düzenliyor ama zaman izin vermediği için bunlara giremiyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum; iyi akşamlar diliyorum, iyi iftarlar diliyorum. (CHP sıralarından alkışlar)