Şehitlerin Ailelerine Bağlanan Maaşlar Eşitlensin

Şehitlerin Ailelerine Bağlanan Maaşlar Eşitlensin

 

30.01.2017

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin hazırladığı, "Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik" yapılmasına ilişkin teklifle; ,şehit er, erbaş ve köy korucularının anne ve babalarına bağlanan emekli aylıklarının diğer şehit anne ve babalarına ödenen aylıkların seviyesine çıkarılmasını istedi.

Hamzaçebi, Türkiye Büyük Millet Meclis'i Başkanlığı'na sunduğu teklif ile, Terörle Mücadele Kanununda değişiklik öngörülüyor.

Değişiklikle; erbaş ve erlerden veya geçici veya gönüllü köy korucularından; aynı sebeplerle hayatını kaybedenlerin veya bu fıkra kapsamında malul olması sebebiyle aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin dul aylığına müstehak eşi, ana ve babaları ile yetim aylığına müstehak çocukları, bağlanacak aylığın toplam tutarı kendisine bağlanacak emekli aylığından az olmamak üzere, ilgili kanun hükümlerine göre aylık bağlanması hakkından yararlandırılması amaçlanıyor.

Teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

"Er, erbaş ve köy korucularının yine terörle mücadele kapsamında hayatlarını yitirmeleri durumunda bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına bağlanacak aylıklarla ilgili benzer bir hükmün madde metninde yer almaması nedeniyle genel hükümlere göre hak sahiplerine emekli aylığının paylaştırılması yoluna gidilmekte; bunlardan anne ve babasına, asgari ücretten az olmamak üzere, hak ettikleri vazife malullüğü aylığının yarısı oranında aylık bağlanmaktadır. Bu durum ise terörle mücadele ederken şehit olan muvazzaf asker, polis gibi kamu görevlilerinin anne ve babalarına şehit aylığının tamamı ödenirken, askerlik görevini yaparken şehit olan er ve erbaşlar ile köy korucularının anne ve babalarına yarısı oranında aylık bağlanması nedeniyle haksızlık oluşturmaktadır. Oysa şehit anne ve babaları arasında ayrım yapılması toplumsal vicdanı yaralamaktadır. Bu Kanun Teklifi ile muvazzaf askerler ve diğer kamu görevlileri ile er ve erbaşların aynı durumdaki şehit anne ve babalarına aylık bağlanması konusundaki haksız uygulamanın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır."

Kanun Teklifinin metnine ulaşmak için tıklayınız