19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mızın 98'inci yılını kutluyorum

Dönem: 26 Yasama Yılı: 2 Tarih: 18.5.2017 Birleşim: 94

 BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, bildiğiniz gibi yarın 19 Mayıs. 19 Mayıs, dağılan bir imparatorluğun ardından toprakları işgal edilerek geleceği yok edilmek istenen bir milletin yoktan var olduğu, kurtuluş mücadelesinin başladığı gündür. 16 Mayıs 1919 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk ve kendisiyle birlikte Bandırma Vapuru'na binen, bağımsızlık için ölümü göze almış 48 yurtsever insan "Ya istiklal ya ölüm!" diyerek Kurtuluş Savaşı'nın ve tam bağımsız laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atmıştır.

    Doksan sekiz yıl önce bağımsızlık meşalesinin fitilini ateşleyen ve sonrasında Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkarak cumhuriyeti kuran bu ruhun sahip olduğumuz tüm özgürlüklerin güvencesi olduğunu biliyoruz. Ben inanıyorum ki demokratik laik Türkiye Cumhuriyeti'nin gençleri de bunu çok iyi bilmektedirler. Bu nedenle, Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak bastığı gün olan 19 Mayısı Türk gençliğine armağan ederken "en büyük eserim" dediği Türkiye Cumhuriyeti'ni de yine gençlere emanet etmiştir. 

    Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mızın 98'inci yılını kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kurtuluş mücadelesinin tüm kahramanlarını ve şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. (Alkışlar) 

    Değerli milletvekilleri, bugün 18 Mayıs 2009'da aramızdan ayrılan, kendisini bilime, insanlığa, Türk kadınının aydınlanmasına ve kız çocuklarına adamış olan Profesör Doktor Türkan Saylan'ın vefatının 8'inci yıl dönümü. Türkan Saylan, eğitim imkânı sağlayarak on binlerce çocuğun yolunu aydınlatmış çok değerli bir cumhuriyet kadınıydı. Benim de kendisiyle bürokrasi yıllarımda beraberliğim, tanışıklığım olmuştu, gerçekten çok değerli bir insandı. Bu vesileyle ölüm yıl dönümünde kendisini rahmetle ve şükranla anıyorum.