Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda CHP Grubu Adına Yaptığı Konuşmanın Özeti

TRABZON MİLLETVEKİLİ
M. AKİF HAMZAÇEBİ?NİN

KAMU DÜZ. VE GÜV. MÜS. TEŞ. ve GÖR. HK. KANUN TASARISI ÜZERİNDE
TBMM GENEL KURULUNDA
YAPTIĞI KONUŞMANIN ÖZETİ

? Bu tasarıyla terörle mücadelede sanki ciddi yeni bir adım atılmış gibi bir izlenim verilmektedir.
2009 yılının mayıs ayında bugün görüştüğümüz Tasarının Hükûmet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edildiğini ve İçişleri Komisyonunda görüşülerek kabul edildiğini görüyoruz. Parlamento haziran sonunda tatile girdi, ama haziran sonuna kadar bu tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ele alınmadı. Haziran ayı sonuna kadar bu tasarının yasalaşması mümkünken bugüne kadar neden yasalaştırılmadığı, neden Parlamentonun bugünkü gündemine alındığı Hükûmet tarafından açıklanmış değildir.
Tabii ki, mayıs ayından bu yana bekleniyor olmasının nedenlerini anlamak mümkün Hükûmet açıklamasa da. Hükûmet bu esnada Kürt açılımını uygulamaya koydu, ancak ne zaman ki Habur?daki görüntülerin ve bu görüntüler üzerine Sayın Başbakanın yaptığı açıklamaların millette yarattığı büyük bir rahatsızlık, büyük bir tepki oluştu; o zaman Hükûmet Kürt açılımına dur dedi ve terörle mücadele adına şimdi bu tasarıyı Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getirdi.
Bir taraftan Silahlı Kuvvetler üzerine yazılan bazı senaryolar nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisinin mağdur olduğu psikolojisi topluma yayılmaya çalışılırken, öte taraftan bu tasarıyla terörle mücadelede sanki ciddi yeni bir adım atılmış gibi bir izlenim verilmektedir.
? Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması konusunda bir irade ortaya koymaktan çekiniliyor
Dün burada bir Meclis araştırma önergesi oylandı, muhalefet partilerinin desteğine rağmen, iktidar partisinin oylarıyla reddedildi. Neydi bu Meclis araştırma önergesinin konusu? Faili meçhul cinayetlerin araştırılmasıyla ilgili bir Meclis araştırmasıydı. Evet, demokratik açılım, Türkiye'nin daha çok demokratikleşmesi, geçmişiyle hesaplaşmasını gerektirmiyor mu? Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını gerektirmiyor mu? Bu konuda Meclis neden bir irade ortaya koymaktan çekiniyor, daha doğrusu, iktidar partisi neden bunun önüne bir engel oluşturuyor? Bir taraftan bunlara ?hayır? diyeceksiniz, öte taraftan burada bu müsteşarlıkla saydam olmayan bir yapı oluşturacaksınız.
Sayın İçişleri Bakanının basın açıklamalarında bu vardır: ?Esnek bir yapı? diyor. Nedir esnek bir yapı? Bu müsteşarlık örtülü ödenek kullanacaktır. Bu müsteşarlığın operasyonel bir görevi yok ise örtülü ödenek kullanılmasının bir mantığı var mıdır? Bu tasarının 13?üncü maddesi, sınırsız sayıda sözleşmeli personel istihdamına izin vermektedir. Hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu?na göre sözleşmeli personel çalıştırabilecek hem de 657 sayılı Kanun?a tabi olmaksızın, tam zamanlı, yarı zamanlı; kısa süreli, uzun süreli, sınırsız süreli sözleşmeli personel istihdam edebilecektir. Bu, terörle mücadelede karanlık alanlar, gri alanlar oluşturmak demektir. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. Yine, istihbarat değerlendirme merkezi adı altında bir kurum kurulmaktadır. Bu kurumun teşkilat şemasında yeri yoktur. İşte, Sayın İçişleri Bakanının ifade ettiği esnek yapı bunları akla getirmektedir.
? Butik bir müsteşarlık kuruluyor
Peki, ne yapacaktır bu müsteşarlık? Nasıl bir oluşumdur? Buna bakalım. Müsteşarlığın toplam personel sayısı 94 kişi. Bunun yüzde 10?u yönetici. Bir butik müsteşarlık, yani kamuda örneği gözükmeyen butik, şirin bir müsteşarlık. Belki de Gaziosmanpaşa, Kavaklıdere gibi lüks mağazaların olduğu semtlerden bir bina da tutabilir.
Şimdi Sayın İçişleri Bakanı diyebilir: ?Belki 500 kişi, bin kişi istihdam edeceğiz sözleşmeli personel uygulamasıyla.? Bu kabul edilebilir mi? Toplam personel sayısı 94 olan bir teşkilatta bu ana personel sayısından çok daha fazla sayıda sözleşmeli personel istihdamını kabul etmek mümkün müdür? Bunu, terörle mücadelenin arkasına sığınarak yapamazsınız.
Bu müsteşarlığın her şeyden önce ismi ile kapsamı arasında herhangi bir ilinti yoktur. Bakın, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı. Bir kamu düzeni kavramı var bir de kamu güvenliği kavramı var. Kamu güvenliği dediğimiz zaman bunun içine iç güvenlik, dış güvenlik ve terörle mücadele girer. Oysa, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğünün iç güvenlik ve dış güvenlik konuları duruyor, buraya terörle mücadele kısmını alıyorsunuz ama buna rağmen müsteşarlığın adı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı oluyor.
? Müsteşarlık sekreterya görevi yapacak
Kamu düzeni dediğiniz zaman bu düzeni sağlayacak bir müsteşarlığı tarif ediyorsunuz demektir, oysa, sadece, terörle mücadelede politikalar ve stratejiler geliştirecek ve bu konuda görevli kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak bir müsteşarlık kurulmaktadır. Yani, bir sekreterya görevi yapacak. Kimin sekreteryasını yapacak? Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulunun sekreteryasını yürütecek. Sekreterya görevi için bir müsteşarlık kurulmaktadır. Bunun kamuda örneği yoktur.

Viagra çok lezzetli yemek değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz mağazasında geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen bir hafta beklemek zorunda.