Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı?nın 2010 Yılı Bütçe Tasarısı Üzerinde Plan ve Bütçe Komisyonunda Yaptığı Konuşmanın Özeti

TRABZON MİLLETVEKİLİ
M. AKİF HAMZAÇEBİ?NİN

ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞININ
2010 YILI BÜTÇESİ ÜZERİNDE
PLAN ve BÜTÇE KOMİSYONUNDA
YAPTIĞI KONUŞMANIN ÖZETİ

? ?İşsizlik bir kaderdir.? diyor Sayın Bakan
Sayın Bakan rakamlarını sundu, bilimsel bir analiz yapacağını söyledi ancak ben Sayın Bakanın yaptığı bilimsel analizde bazı verilerin hiç kullanılmadığını ve ekonomiye ilişkin bazı verilerin de bir kader gibi alındığını gördüm. Yani ?İşsizlik bir kaderdir.? diyor Sayın Bakan. AKP Hükûmetleri döneminde işsizlik 9-12 aralığında seyretti, 2000 yılında işsizlik oranı yüzde 6,5; 2001-2002 gibi ağır bir krizin ertesinde yüzde 10,3. Hükûmet 10,3?le devraldı işsizliği, 2012?de orta vadeli programla Türkiye?ye vaat ettiği işsizlik oranı hedefi 13,3?tür. Yani, 2012 için bile Hükûmet topluma umut vaat eden bir tablo sunamıyor.
Sayın Bakanın sunduğu çeşitli ülkelerdeki işsizlik oranları tablosu da gerçeklerden uzak. Yani, o tabloyu değerlendirmek için bir veri daha gerekiyor. O tabloya lütfen o ülkelerdeki iş gücüne katılma oranlarını da ekleyin. Türkiye?deki bu oranın yüzde 47-48?lerde olduğunu; o ülkelerde, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 60-65?lerin üzerinde olduğunu bilelim ki, bizim işsizlik rakamının yüzde 14,8?lik bu yılki oranın bile gerçeği yansıtmadığını, Avrupa ülkeleriyle kıyaslanabilir bir rakam olmadığını bilelim. 
? Sosyal güvenlik sistemimiz bir başkasına bağımlılığı güvence altına alan, onu sigortalayan bir anlayışa sahip değil. 
?Kore gazisi evinde açlıktan öldü.? gazete haberini hep beraber okuduk. Alzheimer hastası yaşlılarımız bugün emekli maaşıyla geçinemiyor, niye? Çünkü, alzheimer hastamız bir başkasının yardımı olmadan yaşayamaz., Oysa bizim sosyal güvenlik sistemimiz emekliye yaşamını idame ettirecek bir geliri vermeye çalışıyor. Alzheimer hastası olanla olmayan arasında bir ayrım yapmıyor. Oysa yapmak gerekir. Yaş ilerledikçe insanın başkasına bağımlılığı artıyor, bugünkü sosyal güvenlik sistemimiz bu bağımlılığı güvence altına alan, onu sigortalayan bir anlayışa sahip değil. 
? Sayın Bakana göre ?vasıfsız memur tehlikeli?
Sayın Bakan liyakat, kariyer gibi ilkelerden söz etti. Kamu yönetiminde liyakat ve kariyer ilkesini yok eden anlayış AKP hükûmetleri döneminde ortaya çıkmıştır. Sözleşmeli istihdam biçimi bugün asli istihdam biçimine dönüşmüştür, kadrolaşma, vesaire. Hepsini saymıyorum, yasal düzenlemeyi söylüyorum. Yasaların verdiği olanakları Hükûmetin nasıl kullandığına, sübjektif uygulamalarına ayrıca girmiyorum.
Böyle bir tabloda Sayın Bakan diyor ki: ?Memurun yüzde 36?sı vasıfsız, bu domuz gribinden daha tehlikeli.? Bu olmadı. Bir yandan kariyer ve liyakat ilkelerini ayaklar altına alacaksınız, bir yandan da memuru suçlayacaksınız. Yüzde 36?sı vasıfsız, domuz gribinden daha tehlikeli? Ne ilgisi var şimdi domuz gribiyle unvansız memurun çalışma anlayışının? Yani, domuz gribi, insanı öldüren bir virüs daha ehvenişer, vatandaşa eziyet eden bir bürokrasi anlayışı var. Bakanın kafasında bu memur tehlikeli? Memurlarımız, bürokrasideki memurlarımız işini yapıyor. Bunda aksamalar olabilir, hükûmetlerin görevi bu aksamayı düzeltmektir. 

Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm seçip zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen bir hafta beklemek zorunda.