Fındığa domates muamelesi yapamazsınız yani fındığın fiyatını piyasaya emanet edemezsiniz

Dönem: 27 Yasama Yılı: 2 Tarih: 28.05.2019 Birleşim: 84 Ham Tutanak Sayfası:77-

Konuşmacı: MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ Seçim Çevresi: İSTANBUL

Tutanak Metni:

    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Çok teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Değerli milletvekilleri, konu fındık, Trabzon, Karadeniz olunca Trabzonlu bir milletvekili olarak ben de çok kısaca konuya bir katkı yapmak istedim. Bütün konuşmacıları dinledim, hepsinden yararlandım, kendilerine çok teşekkür ediyorum. 
    Fındık herhangi bir tarım ürünü değildir, stratejik bir üründür. Fındığa domates muamelesi yapamazsınız yani fındığın fiyatını piyasaya emanet edemezsiniz. Şu nedenle: Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisidir, dünya üretiminin yaklaşık dörtte 3'ünü Türkiye üretir ve Türkiye ürettiği fındığın da yine yaklaşık olarak dörtte 3'ünü ihraç eder. İhracatla ilgili birkaç rakam vermek istiyorum: 2014-2015 sezonunda Türkiye 434 bin ton kabuklu fındık satmış ve 2,8 milyar dolar gelir elde etmiştir ihracattan. İhracattaki kilo fiyatı 6,5 dolardır. 
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı) 
    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sayın Başkan, tamamlıyorum.
    BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın Sayın Hamzaçebi. 
    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Aradaki yılları söylüyorum: 2017-2018 yılı ihracat rakamı 572 bin ton kabuklu fındıktır, toplam 1 milyar 782 milyon dolarlık ihracat geliri elde edilmiştir, kilo fiyatı 3,1 dolardır. Yani, kilo fiyatı 6,5 dolardan 3,1 dolara inmiştir. 2014-2015'ten 2017-2018'e yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat gelirinde kaybımız var. Bunun anlamı, Avrupa'daki çikolata üreticilerini hatta çikolata tüketicisini biz Türkiye Cumhuriyeti olarak finanse etmişiz. Buna müsaade etmemek lazım. 
    Bir de soru sormak istiyorum: 2006 yılında fındık üreticisinin Hükûmetten 169 milyon liralık don afetinden kaynaklanan alacağı vardı. Ödenmediğini biliyorum bugüne kadar. Acaba ödendi mi, grup başkan vekili arkadaşımız veya yetkili bir arkadaşımız bilgi verirse çok memnun olurum. 
    Teşekkür ederim.