Memleketim Araklı’daki sel felaketinde kaybettiğimiz insanlarımıza tekrar Allah’tan rahmet dilerim

Dönem: 27 Yasama Yılı: 2 Tarih: 3.07.2019 Birleşim: 97 Ham Tutanak Sayfası:207-

Konuşmacı: MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ Seçim Çevresi: İSTANBUL

Tutanak Metni:


    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Sayın Hüseyin Örs'ün, Araklı'daki sel felaketiyle ilgili yapmış olduğu açıklama vesilesiyle ben de doğum yeri, memleketi Araklı olan bir Milletvekili olarak kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
    Sel felaketinin olduğu günün ertesi günü sabah ilk uçakla Trabzon'a gittim; yanımda Trabzon Milletvekilimiz Ahmet Kaya ve Samsun Milletvekilimiz Kemal Zeybek vardı. Doğruca sel mahalline hareket ettik; Karadere'den yukarı doğru, yukarıda solda Çamlıktepe köyüne gittik, Yüceyurt köyüne gittik. Giderken diğer köylerin halkıyla yakın görüşmelerimiz oldu. Gerçekten, sel felaketinin orada yaratmış olduğu büyük tahribatı ve o köylülerin yaşadığı büyük acıyı, moral çöküntüsünü yerinde gördük, köylülerimizin acılarını paylaştık. 
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN - Buyurun.
    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Vefat eden ve cesetlerine o anda ulaşılmış olan 2 vatandaşımızın cenaze namazını hep birlikte, Araklılarla birlikte kıldık. 
    Şöyle bir gerçek var, Trabzon'un ve Karadeniz Bölgesi'nin genel gerçeğidir bu: Dere yataklarındaki yapılaşmalar. Bu yapılaşmalar sadece vatandaşın yapıları, yapılaşmaları olarak düşünülmemeli; kamunun da burada yapıları var. Örneğin söz konusu Çamlıktepe köyünde dere yatağında bir okul binası var. O gün okulun kapalı olması, eğitim öğretim yılının sona ermiş olması nedeniyle okulda öğrencilerin bulunmamış olması gerçekten büyük bir şans, bu acının bir başka olumlu tarafı olarak değerlendirmek isterim. Orada yine dere yatağının üzerine kurulmuş olan HES santrali var. Sel o HES'i de silip götürmüş.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN - Toparlayalım Sayın Milletvekilim.
    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Sadece bir seferlik önlemlerle değil, selin Karadeniz'de, o bölgede yaratmış olduğu tahribatı, buna neden olan yapılaşmaları ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinin ciddi bir çalışma yapması ve gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirmesi gerekir. 
    Bu vesileyle, selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet diliyorum, onların ailelerine, yakınlarına, Trabzonlulara geçmiş olsun diyorum. 
    Aslında Ağrı Diyadin'de de bir sel felaketi olmuştu. Orada da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yine Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.
    Teşekkür ederim.