Komisyon raporunda milletvekillerinin görüşlerine yer verilmemiştir. Bu rapor görüşülemez.

Dönem: 27 Yasama Yılı: 3 Tarih: 29.01.2020 Birleşim: 49 Ham Tutanak Sayfası:151-

Konuşmacı: MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ Seçim Çevresi: İSTANBUL

Tutanak Metni:


    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Değerli milletvekilleri, Komisyon Raporu İç Tüzük'e aykırıdır. İç Tüzük'ün 42'nci maddesi gayet açıktır, oraya bakıldığında şunun yazıldığı görülecektir. Komisyon, çalışmaları sonucunda bir rapor düzenler, bu raporda, Komisyonda o teklifin görüşülmesi sırasında ileri sürülen görüşler ve Komisyonun yapmış olduğu, kabul etmiş olduğu değişiklikler varsa bu değişikliklerin gerekçeleri yer alır. Sayın Engin Altay, biraz önce açıkladı, Komisyon raporu önümde. Komisyon raporunda, Komisyonda milletvekillerinin -bakın, muhalefet milletvekillerinin değil- ileri sürmüş olduğu görüşlerin hiçbirisine yer verilmemiştir. Teklif sahibi Sayın Mustafa Demir'in açıklamalarına 2 sayfa boyunca yer verilmiş, 3'üncü sayfada da -aslında yarısı diyelim o sayfanın, imzalar var önemli ölçüde- "Şu madde şöyle kabul edilmiştir, bu madde böyle kabul edilmiştir." diye kabul edilme gerekçeleri bile yazılmamıştır. Örneğin 3'üncü maddede Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bizim, arkadaşlarımızın da bir önergesi vardı, AK PARTİ'nin de benzer bir önergesi vardı, aslında bizim önergeyi takip etti AK PARTİ, o önergeyle yapılan değişikliğin gerekçesi dahi buraya yanlış yazılmıştır. Partizanca bir tutum görüyorum burada.
    Şimdi, Sayın Kubat, "Yüzlerce rapor getirebilirim." dedi. Ben size yüzlerce değil ama 3 tane Plan ve Bütçe Komisyonu raporu getirdim, yeni, dijital vergiyle ilgili 128 sıra sayılı Rapor. Bu rapora bakıldığında görülecektir ki 27 ve 31'inci sayfalarında Komisyonda yapılan görüşmeler özetlenmiştir.
    Yine, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçmiş olan 158 sıra sayılı Rapor'un 12'nci ve 13'üncü sayfalarında milletvekillerinin ileri sürmüş olduğu görüşler özetlenmiştir.
    Bir başka rapor, yine Plan ve Bütçe Komisyonu, 102 sıra sayılı, bunun da 18'inci sayfasından itibaren milletvekillerinin Komisyonda ileri sürmüş olduğu görüşleri okuyabilirsiniz.
    Sayın Kubat diyor ki: "Efendim, muhalefet şerhlerinde zaten milletvekilleri görüşlerini yazıyor." O, ayrı bir şey Sayın Kubat. Muhalefet şerhinde komisyonda ileri sürülmemiş olan hususlara da yer verilmiş olabilir. Komisyon bu görüşleri özetlemek zorundadır. Ortada görüşülebilir bir rapor yoktur Sayın Başkan, İç Tüzük'ün 42'nci maddesine çok açık bir şekilde aykırıdır.
    Şunu da ifade etmek isterim bu vesileyle: Bu tutumu, bu raporu Komisyon Başkanının tutumuyla özdeş görüyorum.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN - Sayın Hamzaçebi, buyurun, tamamlayın.
    MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Komisyon Başkanı Komisyonda son derece çekingen bir tutum sergilemektedir. Bir hata var diyelim, bir kelime hatası, onu dahi "Efendim, Genel Kurulda siz buna bakarsınız." diyerek kabul etmiyor. Örnek veriyorum, 3'üncü madde, TOKİ'nin hüküm ve tasarrufu altında olan arazilerden söz ediyordu. Ben teklifi incelerken TOKİ Başkanını aradım, bu ifade yanlış dedim. Sadece devletin hüküm ve tasarrufu altında olan araziler vardır, TOKİ'nin hüküm ve tasarrufu altında arazi olamaz. Uyardım, önemli olan, yanlışlık yapılmaması. Komisyondaki arkadaşlarımız önerge verdiler bunun değiştirilmesi için, AK PARTİ'li arkadaşlar da verdiler. Komisyon Başkanı 2 önergeyi ayrı ayrı oyluyor. Neden? Ola ki Cumhuriyet Halk Partisi önergesi kabul edilmesin de AK PARTİ Grubunun önerisiyle bu değişiklik yapılmış olsun. Aynı mahiyetteki önergeler Genel Kurulda birlikte okunmuyor mu? Son derece tarafgir bir tutum. Bu rapor görüşülemez Sayın Başkan.
    Teşekkür ederim.