Ya vergisini düzenli ödeyenlere ne olacak?

26 Ocak 2011 Çarşamba
?
BEŞİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 00.03
BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER
KÂTİP ÜYELER: Harun TÜFEKCİ (Konya), Yusuf COŞKUN (Bingöl)
------ 0 ------

BAŞKAN ? Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 53?üncü Birleşiminin Beşinci Oturumunu açıyorum.
606 sıra sayılı Kanun Tasarısı?nın 1?inci maddesi üzerinde verilen, Hakkâri Milletvekili Sayın Hamit Geylani ve Arkadaşlarının önergesinin oylanmasında karar yeter sayısı bulunamamıştı.
Şimdi önergeyi yeniden oylarınıza sunacağım ve karar yeter sayısı arayacağım: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmemiştir. Karar yeter sayısı vardır.
Tasarının görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Komisyon burada.
Hükûmet burada.
Diğer önergeyi okutuyorum:
TBMM Başkanlığına
Görüşülmekte olan Tasarı?nın 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında bulunan ?yer alan? ibaresinin ?bulunan? olarak değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
                                  M. Akif Hamzaçebi (Trabzon) ve arkadaşları
BAŞKAN ? Komisyon katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ HALİL AYDOĞAN (Afyonkarahisar) ? Katılamıyoruz.
BAŞKAN ? Hükûmet katılıyor mu?
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) ? Katılamıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN ? Buyurun Sayın Hamzaçebi.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Trabzon) ? Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tasarının, hükûmet tasarısının ilk şeklinde vergi borçları için 31 Temmuz 2010 tarihine kadar ödenmemiş olan borçlar esas alınmıştı, prim borçları için de 30 Haziran 2010 tarihi esas alınmıştı. Daha sonra, Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan bir düzenlemeyle bu tarihler değiştirildi, vergi borçları için 31 Aralık 2010 tarihi, prim borçları için de 30 Kasım 2010 tarihi esas alındı. Bir uzatma yapıldı, olabilir komisyonumuz öyle takdir etmiştir, buna Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımız da komisyonda  destek verdiler ancak bir nokta dikkatten kaçıyor. Bunu yapalım, peki bu uzatıldı, peki vergisini düzenli ödemiş olan vatandaşlarımıza hiçbir indirim düşünmeyecek miyiz? Sayın Maliye Bakanı biraz önce diyor ki: ?Bu bir af değildir.? ?Bu bir af değil.? diyor, ben şaşırıyorum Sayın Maliye Bakanı, bunun bir af kanunu olmadığını söylüyor yani siz yüzde 36 oranında uygulanmış olan gecikme zammını yüzde 7?ye, 8?e indiriyorsanız bu tasarıyla, aradaki 28 puanlık farktan vazgeçiyorsanız bunun adı af değil midir? Varsayalım ki bu af değil.
BAŞKAN ? Sayın milletvekilleri, uğultuyu keser misiniz lütfen.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) ? O zaman bu düzenlemeyi daimi yapalım bu af değilse, bu sizin şu an yaptığını düzenleme normal bir düzenlemeyse. ?Alacağımızdan hiçbir şekilde vazgeçmiyoruz.? diyorsanız bu düzenlemeyi daimi yapalım. Bunu vergisini düzenli ödeyenler açısından ifade etmek istiyorum. Bu bir aftır. Olabilir, ekonomik kriz olabilir, başka nedenler olabilir bir af düzenlemesi yapabilirsiniz ama siz Sayın Başbakanın ?Eylül ayında bir vergi ve prim borç yapılandırması yapacağız.? açıklamasına göre haziran ve temmuz tarihlerini vade tarihi olarak belirleyip bu tarihe kadar ödenmemiş olan borçları kapmasa aldıktan sonra -ki doğru bir tarih tespiti yaptınız Sayın Başkanın açıklamasına göre- bu tarihi uzatıyorsanız uzatın ama o zaman vergisini düzenli ödemiş vatandaşlarımıza da bir şey yapmak gerekir. Aksi taktirde Gelir İdaresinin Sayın Maliye Bakanının çok sık kullandığı ?Gönüllü uyum? dediğimiz kavram çöpe atılmış olur. ?Gönüllü uyum? yani vergisini zamanında ve doğru bir şekilde beyan edecek ve zamanında ödeyecek. Gelir İdaresinin görevi, bu uyumu artırmaktır. Bu uyumu iki şekilde artırır Gelir İdaresi: Birincisi, mükellefin ihtiyaç duyduğu hizmetleri ona zamanında etkin bir şekilde sunar; ikincisi, vergi kanunlarının uygulaması nedeniyle mükellefe bir caydırıcılık duygusu verir, caydırıcılık psikolojisini verir. Hem hizmeti vereceksiniz hem de diğer yandan caydırıcılık psikolojisini vereceksiniz. Bu ikisi arasındaki dengeyle siz mükellefin gönüllü uyumunu sağlamış olursunuz yani doğru beyan ve zamanında ödeme.
Şimdi, bu düzenlemeleri yapıp vergisini zamanında ödemiş olan mükellefe herhangi bir indirim yapmazsanız, siz mükellefe ?Ya ödeme, ödemesen de olur.? mesajını vermiş oluyorsunuz.
Sayın Ali Babacan bir demeç verdi, dedi ki: ?2011 bütçesi uygun değil, 2012?den sonra düşünebiliriz.? Tabii şaşırıyorum, Sayın Maliye Bakanı varken bu konularda Sayın Ali Babacan demeç veriyor. Nedense, Sayın Maliye Bakanı maliye konularında ortada yok, vergi konusunda yok; vergi görüşülüyor, ortada yok; af kanunu çıkıyor, ortada yok. Bu konuların bir sahibi maalesef ortada gözükmüyor.
Bu tasarıda kuyumculuk sektörü neden yok acaba, merak ediyorum. Kuyumculuk sektörü 250 bin kişiyi istihdam eden bir sektördür. 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu?nda, bu sektörün değerleme farkları küçük bir vergi oranıyla, yüzde 2,5?le vergilendirilerek fiktif kârların vergilendirilmesinin önüne geçilmişti. Altın fiyatları yükseldi. Kayıtlardaki değerle fiilî değer arasında ciddi bir fark oluştu. Fiktif bir kâr, bu kârdan vergi alıyorsunuz. Düzeltin bunu, değerleme farklarını gelin buraya koyalım. Kuyumculuk sektörü Türkiye?nin potansiyeli olan, dünyada birçok ülkeyle yarıştığı bir sektördür.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) - Zamanım bitti, konuşmamı burada sonlandırıyorum.
Saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN ? Teşekkür ederim Sayın Hamzaçebi.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Önerge kabul edilmemiştir.
Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.
?

Viagra çok lezzetli yemek değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm bulmak zaten karar verin. Biz pazar geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.