Uzlaşılan 60 maddeyi CHP ve AKP iradesiyle yasalaştırmak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun amacına zarar verir

CHP'den AKP'ye anayasa cevabı
- CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi:
-"Sadece AKP ve CHP olarak, anayasada uzlaşılan 60 maddeyi yasalaştırma düşüncemiz yok"
-"60 madde, ilişkili maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile AKP'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz"
07.11.2013
TBMM - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sadece AKP ve CHP olarak, anayasada uzlaşılan 60 maddeyi yasalaştırma düşüncelerinin olmadığını belirterek, "60 madde, ilişkili maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz" dedi.
Hamzaçebi, anayasada uzlaşılan 60 maddeye ilişkin görüşlerini iletmek üzere, AKP Grup Başkanvekillerini ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulundu.
Hamzaçebi, AKP Grubu'nun, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabık kaldığı 60 maddelik anayasa değişiklik paketinin yasalaştırılması önerisine cevaplarını, AKP Grup Başkanvekillerine bildirdiklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kısa bir süre önce 60 maddeyi yasalaştırma önerisinde bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, bunun üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Dört partinin mutabakatıyla, üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi, yine 4 partinin mutabık kalacağı şekilde yasalaştırabiliriz" cevabını verdiğini belirtti.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, yaklaşık 1,5 yıldır anayasa maddelerinin yazım çalışmasını yürüttüğüne işaret eden Hamzaçebi, bu çalışma sonucu 60 madde üzerinde uzlaşma gerçekleştiğini kaydetti. CHP olarak, 60 maddelik uzlaşıyı son derece önemli bulduklarını dile getiren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak en az bunun kadar önemli olan bir diğer konu da anayasa yapımı veya anayasa değişikliği, hangi kavramla isimlendirirsek isimlendirelim, bu kadar önemli bir konuda, ülkede gerçekleşen uzlaşma ortamıdır. Bu uzlaşma ortamının, gergin siyasi atmosfer içinde, demokrasimizin geleceği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortamın, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının devam etmesi, bunun herhangi bir şekilde sekteye uğramaması gerekiyor. CHP olarak, bunu son derece önemsiyoruz. Uzlaşma Komisyonu'nun bu çalışmasını zedeleyecek herhangi bir davranışta bulunmamak gerekir.
Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'nun, 60 maddelik anayasa değişiklik paketi ve bu maddelerle ilişkili diğer maddelerin, dört partinin mutabakatıyla yasalaştırılması önerisini doğru buluyoruz. Dört siyasi parti olarak, bu paketi yasalaştırabiliriz. 60 madde ve bununla ilişkili olabilecek diğer maddeler, bu maddeler kapsamına dörtlü, komisyonun mutabakatıyla yasama dokunulmazlığı, tutuklu milletvekilleri gibi düzenlemeleri de dahil edebiliriz. Ama her şartta, dört partinin bu konulardaki mutabakatını önemli görüyoruz. Ama bunun dışında, dört parti uzlaşsın, Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP, bu uzlaşma sonucu ortaya çıkan maddeleri  yasalaştırsın önerisini, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun mutabakatına, çalışma anlayışına zarar vereceğini düşünüyoruz. 60 madde, ilişkili diğer maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz. Doğru olan, tüm siyasi partilerin bu konudaki mutabakatını gerçekleştirmektir.  Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına devam etsin. Bugün madde sayısı 60'tır ama yarın bu madde sayısı artabilir. Dört parti, madde sayısı artıkça, tutumlarını, görüşlerini değiştirebilir, gözden geçirebilirler. Böyle bir ihtimal her zaman için vardır. Görüşlerimizi bu çerçevede Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekillerine bildirdik."
 -"Böyle bir tabloda, uzlaşma yeniden aranabilir"
 Hamzaçebi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 60 maddeyle ilgili kapılarının çalınmamasını istediğinin anımsatılması üzerine, "Yani MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli böyle bir açıklamada bulundu. Madde sayısı arttıkça arta bilir bunu ihtimal dahilinde görüyoruz. Komisyonun çalışmalarını kilitlendiği yönünde bir anlayışta değiliz. Komisyon çalışmalarını her siyasi parti yakinen takip ediyor. Madde sayısı artacaktır. Daha önce uzlaşılan madde sayısının 48 olduğu dönemde uzlaşmanın orada kaldığı ilerlemeyeceği gibi bir anlayış vardı ama çalışmalarla bu madde sayısı 60?a çıktı. Yarın bu madde sayısı artabilecektir. Artmasını ihtimal dahilinde görüyoruz. Böyle bir tabloda böyle bir uzlaşma yeniden aranabilir. Ben umutsuz değilim bu konuda" diye konuştu.
"Uzlaşılan maddelerin yasalaşması fikri rafa mı kalktı?" diyen gazeteciye Hamzaçebi, "Sadece Adalet ve Kalkınma Partisi ve CHP olarak, 60 maddeyi yasalaştırmak konusunda bir düşüncemiz yok" karşılığını verdi. "Üç parti ile olur mu?" sorusunu ise Hamzaçebi, "Dört siyasi parti" diye yanıtladı.
Hamzaçebi, AKP'nin, MHP ve BDP'yi ziyaret edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine, AKP'nin, kendilerine bu yönde bir görüş ifade etmediğini belirtti. MHP'nin kapıyı kapatan açıklamasını, görüşmede konuştuklarını ifade eden Hamzaçebi, "Gidebilirler veya gitmeyebilirler, bunu bilemiyoruz. Kendilerinin takdirindedir" diye konuştu.
 -"Masayı dağıtmak doğru değildir"
 Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devamı konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Hamzaçebi, komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğini kaydetti. Kendilerine, devam etmeyeceği yönünde bir açıklama yapılmadığına işaret eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Devam edebilir, etmeyebilir, bu başka bir değerlendirme konusudur. Siyasi partiler, bu konuda farklı görüşler ifade edebilirler. Ama CHP olarak, komisyonun çalışmalarının devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylesi bir uzlaşma ortamı, demokrasimizin geleceği açısından önemlidir. Bu ortamı yok etmemek gerekir. Dört partinin birlikte olduğu, buluştuğu bir masadır burası. Bu masayı dağıtmak doğru değildir. CHP olarak, komisyonun çalışmalarından biz umutsuz değiliz. Anayasa yapımı veya anayasa değişikliği son derece zor bir iştir. İlk kez bu kadar kapsamlı bir anayasa değişikliği çalışmasını, TBMM bünyesinde gerçekleştirmek üzere bir çalışmaya başladık. Elbette sıkıntılar, sancılar olacaktır. Hatta bu komisyon kurulduğunda bir çok kesim, kişi, bu komisyonun geleceğinden endişeliydi, 'komisyon devam etmez, mutlaka partilerden birisi masadan kalkar, komisyon sona erer' anlayışındaydı. Ama bu gerçekleşmedi, bu beklenti boşa çıktı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmasına devam edeceğine düşünüyorum. Hiçbir partinin, oradan kalkmak gibi düşüncesinin olmamasını temenni ediyorum."
 -"Kutuplaşma politikası güdüyor"
 Öğrenci evlerine yönelik tartışmaların anımsatılması üzerine Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının, demokrasi ve özgürlük karşıtı olduğunu savundu.
Hamzaçebi, hiçkimsenin, hiçbir vali, hiçbir güvenlik görevlisinin, anayasanın vermediği yetkiyi kullanamayacağını vurgulayarak, Erdoğan'ın, yeni bir kutuplaştırma politikası güttüğünü öne sürdü. Hamzaçebi, şunları kaydetti:
"Daha önce TBMM'de türban konusunda, kutuplaştırma yönündeki bir beklentiyi, CHP olarak boşa çıkarmıştık. Burada da tablo aynıdır. Münferit birkaç olaydan hareketle, toplumun duygularına yaslanarak, bir kutuplaştırmayı gerçekleştirmek mümkün değildir. Böyle bir olay yoktur. İnanmıyoruz. Eğer bu tip münferit olaylar varsa, devlete düşen görev, kişilerin yaşamlarına müdahale etme yönünde bir anlayışla hareket etmek değil, devletin yurtlarının sayısını artırmaktır. Ayrıca kız ve erkek öğrenci yurtları, bugüne kadar hep ayrı olmuştur. Hiçbir yerde kızlar ve erkekler beraber olmamıştır. Böyle bir anlayışı kesinlikle doğru bulmuyoruz. Sayın Başbakan'ın, yardımcılarının ve diğer parti yetkililerinin, durumu toparlama yönündeki çalışmaları, elbette önemlidir ama Sayın Başbakan, kendi görüşünden vazgeçmiş değildir, bunu tekzip eden bir açıklamayı yapmış değildir. Daha önce Kızılcahamam kampında yapıldığı ifade edilen konuşmaya ilişkin olarak, Sayın Bülent Arınç ve diğer yetkililer, böyle bir konuşma olmadığını açıkladılar. Sayın Başbakan,  hemen akabinde Salı günü grup toplantısında yaptığı açıklamayla, Sayın Arınç ve diğer yetkililerin açıklamalarını ortadan kaldırdı, görüşünün doğru olduğunu ifade etti. Bugün yetkililerin açıklamaları sonrasında, Sayın Başbakan'ın yine eski görüşünü muhafaza eden bir açıklama yapması muhtemeldir."
Bir soru üzerine Hamzaçebi, anayasa yapımı gibi bir konuyu, pazarlık olarak düşünmemek gerektiğini kaydetti. Yasama dokunulmazlığı, tutuklu milletvekilleri gibi konularda dört partinin mutabık kalacağı şekilde bir çözüme kavuşturulabilineceğini vurgulayan Hamzaçebi, CHP olarak, bu konudaki arzularını ifade ettiklerini söyledi. Hamzaçebi, ancak kararın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda olduğunu dile getirdi.
Hamzaçebi, bir gazetecinin görüşmede çiğ köfte ikram edildiğini söylemesi üzerine, AKP Grubu'nun kendilerini çok güzel ağırladığını söyledi.









Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm kullanımı zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen birkaç dakika beklemek zorunda.